Върховният съд пита противоконституционно ли е отстраняването на магистрати

Шефът на ВКС Лозан Панов.

Върховният касационен съд (ВКС) поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни някои текстове от Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с временното отстраняване на магистрати, срещу които се водят наказателни дела.

Върховните съдии се противопоставят на текст, който предвижда при повдигане на обвинение срещу магистрат, Висшият съдебен съвет (ВСС) да го отстрани временно от длъжност до приключване на делото. „Това лишава от право на труд съдии, прокурори и следователи“, твърдят от ВКС.

Те недоволстват и срещу разпоредба според която искането за временно отстраняване от длъжност на магистрат се прави от главния прокурор. Съдиите на мнение, че конституцията не дава подобно право на обвинител №1.

ВКС не е съгласен и с член, който гласи, че магистрат не може да напусне по свое желание, ако срещу него има дисциплинарно дело.

Подобен казус за подаване на оставка имаше около скандалния следовател Петьо Петров-Евро, срещу когото се води дисциплинарно производство за „провокация към подкуп“ заради делото „Сантиров-Попов-Цонев“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право