„Агрион” ще отдава земя под наем чрез търгове с тайно наддаване

Документи се приемат в офисите на фирмата в цялата страна до 28 април

По това време на годината в ход вече е кампанията по сключване на договорите за отдаване на парцели земеделска земя за стопанската 2016/2017 г. Мнението на експертите е, че продължава да се наблюдава голяма диференциация на различните региони относно нивата на договаряните ренти, но новото тази година е въвеждането на по-различни механизми за договаряне. Например един от най-големите крупни собственици на земя - българската компания „Агрион“, обяви, че ще отдава парцелите си на принципи на търговете с тайно наддаване. Процедурата е така разработена, за да се определи пазарната рента.

Документи за участие се приемат до 28 април 2016 г. във всички 25 офиса на дружеството в цялата страна. Целта е вместо да договаря пряко рентата с арендаторите, да се използват най-добрите търговски практики и да се видят пазарните възможности като сами арендаторите и фермерите наддават и предлагат ренти. „Така при една улеснена процедура ясно ще се види какви са възможностите на пазарните участници. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а в същото време ще дадем възможност реално на всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, да се включи и да наеме желания парцел“, посочиха от „Агрион“. „Искаме да дадем възможност и по-дребните арендатори, младите фермери, и всички, които искат да разширят стопанствата си, да могат да влязат в нови землища“, коментират експертите.

Всъщност рентните нива варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото и големината на парцела, добитата продукция и изкупните цени.

Експертите отправят и съвет към по-малките собственици на земя, които са решили да сменят арендатора, който им стопанисва имотите - да четат внимателно какво е заложено в договорите им и да проследят всички клаузи, изписани с дребни букви. За да не се окаже, че например догодина няма да получат никаква рента, ако реколтата на дадения арендатор се е оказала лоша, той е фалирал или в споразумението със собственика е предвидил с дребен шрифт минимална или нулева ставка за плащане при известни обстоятелства. За да спестят подобни рискове, е добре да се обръщат към експерти в сектора, които могат да защитят интереса им. Консултациите в офисите на „Агрион“ са безплатни. Отживяла практика е рентата да се изплаща с произведената продукция, предупреждават още експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес