Създават нов археологически парк в Търново

Снимка: Община Велико Търново

Община Велико Търново работи по нови проекти за реставрация и социализация на крепостите Царевец и Трапезица. Това заяви кметът Даниел Панов по време на дискусия, посветена на възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от европейските програми в периода 2014-2020 г.

Проектира се занимава също със създаването на археологически парк в подножието на Царевец, който да обедини храмовете „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в общ комплекс с прилежаща градска среда.

Прогнозната стойност на проектите е около 7 милиона лева. Те ще бъдат подадени по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж”, чрез която ще се финансират инвестиции в паметници на културата от световно и национално значение, с цел развитие на туризма и опазване на културното наследство.

„Общините изчакват създаването на т. нар. Фонд на фондовете, когато ще станат ясни размерите на безвъзмездна финансова помощ и самоучастието. Обсъждат се няколко варианта – между 50% и 70% европейски и средства и от 30 до 50% собствено участие. Общините ще могат да осигурят своя дял в проектите чрез нисколихвени дългосрочни кредити по механизмите на ЕС”, обясни Даниел Панов.

Форумът е част от тринадесетото международно изложение „Културен туризъм”, чийто домакин е старопрестолният град. Подробно бяха представени новият Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, възможностите за инвестиции в туризма по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Акцент бе поставен и върху финансовите механизми, от които може да се възползва бизнесът.

Сред гостите бе и посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът обяви, че сътрудничеството между България и Франция в сферата на градския и селския туризъм ще бъде задълбочено.Една от бъдещите инициативи ще е организирането на българо-френски форум „Туризъм, култура и свободно време”.

Инициативата е на Френския институт в България, а реализацията й ще е през втората половина на годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони