Тежък старт за „Реал“ след раздялата с Роналдо и Зидан

На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Създават нов археологически парк в Търново

Снимка: Община Велико Търново

Община Велико Търново работи по нови проекти за реставрация и социализация на крепостите Царевец и Трапезица. Това заяви кметът Даниел Панов по време на дискусия, посветена на възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от европейските програми в периода 2014-2020 г.

Проектира се занимава също със създаването на археологически парк в подножието на Царевец, който да обедини храмовете „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в общ комплекс с прилежаща градска среда.

Прогнозната стойност на проектите е около 7 милиона лева. Те ще бъдат подадени по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж”, чрез която ще се финансират инвестиции в паметници на културата от световно и национално значение, с цел развитие на туризма и опазване на културното наследство.

„Общините изчакват създаването на т. нар. Фонд на фондовете, когато ще станат ясни размерите на безвъзмездна финансова помощ и самоучастието. Обсъждат се няколко варианта – между 50% и 70% европейски и средства и от 30 до 50% собствено участие. Общините ще могат да осигурят своя дял в проектите чрез нисколихвени дългосрочни кредити по механизмите на ЕС”, обясни Даниел Панов.

Форумът е част от тринадесетото международно изложение „Културен туризъм”, чийто домакин е старопрестолният град. Подробно бяха представени новият Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, възможностите за инвестиции в туризма по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Акцент бе поставен и върху финансовите механизми, от които може да се възползва бизнесът.

Сред гостите бе и посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът обяви, че сътрудничеството между България и Франция в сферата на градския и селския туризъм ще бъде задълбочено.Една от бъдещите инициативи ще е организирането на българо-френски форум „Туризъм, култура и свободно време”.

Инициативата е на Френския институт в България, а реализацията й ще е през втората половина на годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.