Как да си помогнем бързо и ефективно с хомеопатия при остри състояния

Обикновено инцидентите и здравословните неразположения ни спохождат в най-неочаквания момент. Вдигаме внезапно температура, получаваме остра диария, контузваме се след спорт, а нямаме възможност да потърсим лекарска помощ веднага. Как можем да овладеем сами острите симптоми в такива ситуации, без да натоварваме организма със синтетични лекарства?

Ето практични съвети за първа помощ от известния специалист по вътрешни болести, хомеопатия и Шуслерова терапия д-р Василка Юрукова.

Какво е важно да знаете

Хомеопатията е напълно безопасен и щадящ организма метод на лечение, който мобилизира естествената способност на тялото и ума да се самолекуват. Хомеопатичните лекарства са силно разредени и стабилизирани по определен начин субстанции на растения, животни, минерали и др., които носят в себе си специфичното действие, характерно за веществото, от което са получени.

Подходящи за самолечение са хомеопатични лекарства в ниско разреждане като D6, D10, D12. Какво означават тези букви и цифри, изписани след името на медикамента? Когато една част от използваната изходна съставка е разредена с 9 части алкохол, се получава разреждане D1. От D1 се взима една част, към която се добавят 9 части алкохол и се получава D2. Процесът се повтаря, съпроводен всеки път от динамизация или потенциране (поредица от енергични разтръсквания), докато се стигне желаното разреждане.

Основното в хомеопатията е, че колкото по-силно е изразен даден симптом, толкова по-често трябва да се дава хомеопатичното лекарство. Ето защо съветът на д-р Юрукова е при остри оплаквания приемът на медикамента да е по-интензивен, например на всеки час до максимум 6 пъти на ден, докато настъпи подобрение. Препоръчителната еднократна доза за възрастни е 10 глобули (захарни гранули) от лекарството, а за деца под 2 години – 3 глобули.

Основни лекарства за първа помощ при някои често срещани остри състояния 

Няколко са медикаментите, които ще ви помогнат при температура

Аконит D6 (Вълче биле) е подходящ при изключително остър възпалителен процес, който започва с внезапно покачване на температурата (до 40-41 C), без пациентът да е имал някакви оплаквания преди това. Кожата е ярко червена и суха, няма изпотяване, температурата е постоянна, не се променя, болният е силно неспокоен. Много често симптомите се отключват след излагане на силен студ и вятър. Важно е приемът на лекарството да започне още в първите няколко часа на възпалителния процес. При остри състояния се приемат по 10 глобули на всеки 15-30 мин, 4-5 пъти на ден. Практиката на д-р Юрукова показва, че ефектът настъпва още след втората доза. След подобрение, приемът се намалява на 3 пъти дневно по 10 глобули. 

За да бъде състоянието още по-бързо овладяно, лекарката препоръчва Аконит D6 да се комбинира с Шуслерови соли №3 железен фосфат (стопира възпалителния процес) и №5 калиев фосфат (помага за преодоляване на изтощението от температурата). Приема се по 1 таблетка от всяка сол през 30 мин. до настъпване на подобрение, след което в продължение на 2-3 дни се вземат по 3 таблетки от всяка сол дневно.

Важно: Когато след приема на Аконит D6 болният започне да смъква температурата и да се изпотява, трябва да се прекрати използването на това лекарство и спрямо картината на болестта може да се премине към Беладона D6.

Белaдона D6 (Лудо биле) е подходяща при остро започнала висока температура (до 39-40C), която постоянно се променя (спада леко, покачва се и т.н.). Кожата на лицето е ярко зачервена, излъчва силна топлина и е изпотена. Зениците на болния се разширяват, светлината много го дразни. Беладона D6 е много ефективна и за справяне с температурни гърчове при децата, които обикновено се лекуват със сериозни медикаменти от традиционната медицина. При остри състояния се взимат по 10 глобули от Беладона D6 на всеки час (до 6 пъти дневно). В момента, в който настъпи подобрение, приемът се намалява постепенно до 3-4 пъти дневно. Добре е лекарството да бъде комбинирано с Шуслерови соли №3, №5 и №8 (отговаря за баланса на телесните течности и предпазва организма от обезводняване). По 1 таблетка от всяка сол се редуват през 30 мин. до спадането на температурата, след което се продължава с 3 таблетки от всяка сол дневно още 2-3 дни.

Бриония D6 (Дива тиква) се дава при постепенно покачваща се (в рамките на няколко дни) температура при настинка и грип, която стига до около 38,5 C и се задържа на това ниво. Заради температурата лигавиците са сухи и болният изпитва постоянна жажда. Обикновено състоянието е съпроводено със ставни болки, които се влошават при всяко движение, а пациентът е отпаднал, раздразнителен, с челно главоболие.

При остри симптоми д-р Юрукова препоръчва да се приемат по 10 глобули на всеки два часа, а след подобрение – 3-4 пъти по 10 глобули. Подходящо е Бриония D6 да се комбинира с по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат, която да се приема на всеки 15-30 мин. донастъпване на подобрение.

Първа помощ при травми, наранявания и мускулни болки: 

Арника монтана D6 (Планинска арника) ще помогне при всякакви травми и наранявания, мускулна треска и умора. Арниката е най-популярното хомеопатично лекарство сред спортистите, защото способства да се възстановят много бързо след всякакъв вид контузии. Подходяща е и за деца, които редовно при игра се сдобиват с болезнени натъртвания, синини и цицини.

При остри симптоми се приемат по 10 глобули на всеки 30-60 минути. Препоръчително е при травма и нараняване приемът да започне възможно най-скоро. Опитът на д-р Юрукова показва, че ако пострадалият започне веднага да приема по 10 глобули Арника D6 на всеки 15 мин., дори не се появява синина. Медикаментът се съчетава много добре със сол №3 железен фосфат (насища тъканите с кислород), по 1 таблетка на всеки 15 мин., а след подобрение – по 5 таблетки в продължение на 2-3 дни.

При мускулна треска и мускулна умора спортистите могат да взимат 2 пъти по 10 глобули от Арника D6 след тренировка, съчетани с по 5 таблетки дневно от сол №3 и сол №7 магнезиев фосфат (помага при спазми на мускулатурата и крампи).

Първа помощ при диария:

Окубака D6 (кора от африканско дърво) помага при диария от пътуване, диария след консумация на развалена храна. Лекарството е много ценно и при прием на антибиотик, когато страничният ефект е водниста диария. То пречиства организма от токсините и подпомага стомашно-чревния тракт. Окубака има много добър ефект и върху функциите на черния дроб, жлъчката и панкреаса, подобрява метаболизма и обмяната на веществата.

При чести изхождания се приема по 1 доза от Окубака D6 на всеки два часа, а след като настъпи подобрение – 3 пъти дневно по 10 глобули. Задължително е и спазването на диетичен режим – избягват се млечни продукти, мазни и пържени храни, набляга се на затягащите стомаха продукти. При диария, причинена от антибиотично лечение, към Окубака D6 е добре да се приемат Шуслерови соли №3, №5 и №8. По 1 таблетка от всяка сол се редуват през 15-30 мин. до настъпване на подобрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве