На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Цацаров: Плаща се по 120 лв на месец за носене на бурка в Пазарджик

“Причините, поради които започна носенето на бурки в Пазарджик, бяха чисто финансови”, каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус” . Още в началото разследването е установило, че ежемесечно се заплаща по 120 лв., за да се носи такова облекло. По повод гражданските формирования и арести, главният прокурор каза, че никой не може да иззема функциите на държавата.

„Мисля, че в началото бяха по 120 лева на месец”, разкри главният прокурор за ежемесечното заплащане за носене на бурка в Пазарджик. Той обясни, че това не е част от традиционния ислям, защото действат икономически стимули.

По негово мнение същото се отнася и за финансирането на молитвения дом в Пазарджик. „В закона на изповеданията пише, че молитвените домове на всички изповедания трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. В случая могат да се зададат въпросите доколко въобще този храм е законен”, каза Сотир Цацаров. „И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос”, каза още главният прокурор.

“Поставянето на всякакви нерелигиозни символи и вид облекла, които демонстрират религиозна принадлежност и не дават възможност на носителя на тази дреха да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани”, категоришен беше Цацаров.

Според главния прокурор тези облекла могат да бъдат носени в молитвени домове, но на улицата всеки трябва да може да бъде идентифициран не само с показване на лична карта.

„Що касае училищата, образованието в България е светско и всички религии ползват еднакви права. Това не значи, че едни трябва да налагат свой стил на обличане и поведение над други”, каза още Сотир Цацаров.

По думите на главния прокурор, всички граждани имат правото на религиозна свобода. „Религията е територия, в която държавата не бива да навлиза, стига обаче тя да се движи по рамките, очертани в Закона”, добави главният прокурор.

По повод гражданските формирования и арести, главният прокурор каза, че никой не може да иззема функциите на държавата.

„Никой не може да си мисли, че може да връзва хора, че може да си играе на полицаи, тъй като той ще бъде преследван. Такъв е законът, а ние сме длъжни да го спазваме”, каза главният прокурор. Той добави, че протестите не могат да променят неговата позиция и разпоредбите на закона.

По негово мнение, тези граждански формирования очевидно са предизвикани от това, че държавата не е ефективна в много от случаите, в които трябва да изпълни функцията си, защото по границите и в малките села се шири престъпност. Това кара хората да прибегнат до такива форми на правна самопомощ и на собствена самозащита.

Втората причина за пораждането на тези формирования е израз на доста ултранационалистически настроения, които могат да се видят периодично и под други форми, коментира Сотир Цацаров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.