На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Цацаров: Плаща се по 120 лв на месец за носене на бурка в Пазарджик

„Причините, поради които започна носенето на бурки в Пазарджик, бяха чисто финансови“, каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус“ . Още в началото разследването е установило, че ежемесечно се заплаща по 120 лв., за да се носи такова облекло. По повод гражданските формирования и арести, главният прокурор каза, че никой не може да иззема функциите на държавата.

„Мисля, че в началото бяха по 120 лева на месец”, разкри главният прокурор за ежемесечното заплащане за носене на бурка в Пазарджик. Той обясни, че това не е част от традиционния ислям, защото действат икономически стимули.

По негово мнение същото се отнася и за финансирането на молитвения дом в Пазарджик. „В закона на изповеданията пише, че молитвените домове на всички изповедания трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. В случая могат да се зададат въпросите доколко въобще този храм е законен”, каза Сотир Цацаров. „И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос”, каза още главният прокурор.

„Поставянето на всякакви нерелигиозни символи и вид облекла, които демонстрират религиозна принадлежност и не дават възможност на носителя на тази дреха да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани“, категоришен беше Цацаров.

Според главния прокурор тези облекла могат да бъдат носени в молитвени домове, но на улицата всеки трябва да може да бъде идентифициран не само с показване на лична карта.

„Що касае училищата, образованието в България е светско и всички религии ползват еднакви права. Това не значи, че едни трябва да налагат свой стил на обличане и поведение над други”, каза още Сотир Цацаров.

По думите на главния прокурор, всички граждани имат правото на религиозна свобода. „Религията е територия, в която държавата не бива да навлиза, стига обаче тя да се движи по рамките, очертани в Закона”, добави главният прокурор.

По повод гражданските формирования и арести, главният прокурор каза, че никой не може да иззема функциите на държавата.

„Никой не може да си мисли, че може да връзва хора, че може да си играе на полицаи, тъй като той ще бъде преследван. Такъв е законът, а ние сме длъжни да го спазваме”, каза главният прокурор. Той добави, че протестите не могат да променят неговата позиция и разпоредбите на закона.

По негово мнение, тези граждански формирования очевидно са предизвикани от това, че държавата не е ефективна в много от случаите, в които трябва да изпълни функцията си, защото по границите и в малките села се шири престъпност. Това кара хората да прибегнат до такива форми на правна самопомощ и на собствена самозащита.

Втората причина за пораждането на тези формирования е израз на доста ултранационалистически настроения, които могат да се видят периодично и под други форми, коментира Сотир Цацаров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.