"Ферари" изпревари "Мерцедес" в Китай

Във "Формула 1" стана интересно. Свободните тренировки за Гран при на Китай бяха най-интересните от началото на сезона, а квалификацията в събота ще бъде в миналогодишния формат и вещае далеч по-голяма интрига, отколкото в първите състезания в Австралия и Бахрейн.

Голямата новина от Шанхай е бързината на "Ферари". Двамата пилоти на "скудерията" Кими Райконен и Себастиан Фетел дадоха най-добри времена в тренировките. Нико Розберг и Люис Хамилтън, които бяха недостижими в квалификациите в Мелбърн и в Бахрейн, останаха трети и четвърти. По традиция обаче в "Мерцедес" не използват пълния потенциал на колите си в тренировките. В събота ще проличи реално колко бързо летят "сребърните стрели" на трасето в Шанхай. Хамилтън не може да разчита на добра позиция на стартовата решетка, тъй като е наказан с връщане с пет места назад заради нерегламентирана смяна на скоростната кутия. На Люис не му върви в Китай, защото направи два зрелищни пируета на асфалта и се оплака от проблеми в задния мост след тези неочаквания завъртания.

По-драматични изглеждаха перипетиите на Фелипе Маса. Задната лява гума на неговия "Уилямс" излетя от джантата, пилотът влезе в бокса за ремонт и веднага след като излезе му, се случи същото. На колата на Кевин Магнусен ("Рено") експлодира задната лява гума, което наложи прекъсване на тренировката за 20 минути. Пистата бе почистена и се изясни, че причините за спукванията не се дължат на дефекти на самите гуми. За квалификацията днес се прогнозира дъжд, което може да я направи още по-интересна.

ТРАСЕТО

Пистата за неделното състезание от Формула 1 в Шанхай е бърза, разнообразна и предлага добри възможности за изпреварване, което вещае зрелищна и интересна надпревара. В 80% от времето пилотите карат в завои - бързи и бавни, разделени от удобни за атака прави. Под голямо натоварване са гумите. Заради многото завои бързо се износва предната лява гума и тези на задния мост. Миналата година Люис Хамилтън с "Мерцедес" стартира от първа позиция и спечели с две спирания в бокса. Шампионът кара успешно на трасето в Китай, където има четири победи (2008, 2011, 2014 и 2015). Но точно там пропиля шанса си за първа титла с "Макларън" през 2007 г., когато допусна грешка на влизане в бокса и спря в чакъла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт