Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Съдят швед за намерение да извърши самоубийствен атентат

Радикализиран млад швед е изправен пред съда по обвинение, че е планирал да извърши самоубийствена атака в Швеция, предаде БТВ. До процес се стигна, след като полицията откри материали за изработване на взривни устройства в апартамента на подсъдимия, предаде шведското радио.

Двайсетгодишният Айдън Севгин бе арестуван през февруари от шведските служби за сигурност и контратероризъм по сигнал на майката му, която открила съмнителни покупки, направени от сина ѝ.

Според прокуратурата арестуваният е искал да предизвика експлозия, за да убие хора и да се превърне в “мъченик”. За целта купил шест бутилки ацетон, стоманени топчета и тенджера под налягане. Младежът отрича обвиненията, каза неговият адвокат.

Прокуратурата съобщи още, че обвиняемият е бил спрян на два пъти през юни м.г. в Турция, откъдето планирал да отиде в Сирия и да се присъедини към терористичната групировка “Ислямска държава”. И двата пъти е бил експулсиран от Турция. Той не криел симпатиите си към ИДИЛ и искал да замине за Сирия, за да “защитава жените и децата от неверниците”.

Още преди тези пътувания той активно се интересувал от религия, особено от исляма, редовно посещавал джихадистки сайтове. Теглил и големи суми пари. След като бил върнат втория път от Турция, неговото семейство му взело паспорта. Тогава, според съдебните документи, той казал, че ще извърши самоубийствена атака в Швеция.

Прокуратурата посочи, че няколко души от семейството му изразили сериозно безпокойство от неговите възгледи, а майка му и чичо му алармирали полицията. Информация, извлечена от мобилния му телефон, потвърждава, че младежът е търсел в Интернет инструкции за правене на бомба.

Предполага се, че е можел да направи устройство, подобно на използваното през 2013 г. по време на маратона в Бостън, САЩ, когато бяха убити трима души. Очаква се процесът срещу обвиняемия да продължи три дни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете