Проф. Божидар Димитров: Организаторите на щурмове в Македония може да насочат бежанци към България

Организаторите на щурмове в Македония може да насочат бежанци към България, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров пред БТВ. Според него младежите от организации от Западна Европа, които раздават листовки на мигрантите и се опитват да ги командват, са тези които организират щурмовете. 

Проф. Димитров смята, че в Македония корупцията е на изключително високо ниво. "Нашата корупция тук в България, която ние смятаме за една от най-големите, е направо игра на деца в забавачка в сравнение с тяхната.

"Там се краде на поразия, открито, безпощадно, говорят си свободно по телефона. Всичко тръгна от там, че основната опозиционна партия – социалдемократите, излязоха от правителството и поискаха избори. Те бяха определени за 24 април, но не се съгласиха след това, скараха се безмилостно”, заяви историкът.

Според проф. Димитров елитите в Македония се мразят. По повод предположенията на премиера Борисов, че в Македония може да има заговор и опит за дестабилизация на целия регион, той заяви че проблемите в Скопие са са провокирани доста по-рано от целия проблем с бежанците. Той нарече Македония "изкуствена държава" и изказа мнение, че "тя ще умре от вътрешните си противоречия".

„Тази държава е зачената в грях, основана върху 100% фалшива историческа основа, същото е и с украинската нация – няма такава нация. При това за разлика от Македония, които си избраха едно героично име на една антична държава, героична, името на Украйна е унизително. Украйна значи „накрая”, държава с име „Покрайнина”, каза още той.

Проф. Димитров обясни, че президентът Георге Иванов е единствената власт в момента, парламентът е разпуснат, правителство няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини