ВМРО сезира прокуратурата и НАП за незаконна сбирка на евангелисти в Пловдив

Снимка: Николай Спасов

Пловдивската структура на ВМРО-БНД сезира прокуратурата и НАП за незаконна сбирка на евангелисти този петък и събота в спортна зала "Колодрума" в града под тепетата. Организатор на събитието е Бретислав Шипек, международен директор на CfaN ("Христос за всички нации"). Това става ясно от поканите, изпратени до кмета Иван Тотев, всички районни кметове и администрацията на община Пловдив.

От ВМРО твърдят, че такова вероизповедание в Регистъра на вероизповеданията у нас липсва, и допълват, че наемът за 2 дни в "Колодрума" е 20 000 лв., а отделно вече месец цял Пловдив е облъчван от стотици билбордове за още десетки хиляди лева, рекламиращи сбирката и кампания в социалните мрежи, и електронните медии.

Според патриотите общата сума надхвърля 50 000 лв., а от рекламни клипове на събитието е видно, че на тези събития се случва масова молитва за изцеление и болните хора проглеждат, прохождат и въобще магически биват изцелени.

"Можем да направим обоснован извод, че някой, нерегистриран по българските закони, инвестира огромна сума пари за осъществяване на събитие, на което ще се случват медицински чудеса без необходимите за това доказателства. Смятаме, че парите за това събитие не са се появили така "чудодейно", а са придобити по някакъв начин и тяхното разходване за рекламиране на "чудеса" би довело до събиране на многократно повече средства у организаторите. Ето защо сезираме прокуратурата да извърши проверка на това събитие и да даде отговори на следните въпроси: Регистрирани ли са по българското законодателство организаторите на събитието? Въвеждане в заблуждение с цел имотна облага не е ли съставомерно деяние по смисъла на чл. 209 и следващите от НК в раздел IV "Измама"?", се казва в откритото писмо на ВМРО, откъдето настояват и НАП да провери произхода на парите, с които се организира евангелистката сбирка в Пловдив.

"Сектите са изключително опасни и подобен род "молитви" продават надежда на най-уязвимите групи! Призоваваме всички институции да забранят това събитие и да защитят пловдивчани от опасните секти!", настояват още патриотите.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че общината не може да откаже ползването на зала "Колодрума", когато наемът за нея е платен, а организаторите имат нужната регистрация.

"Не сме съдебна инстанция да взимаме решение кой крив и кой прав", коментира градоначалникът Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони