На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Наш чук-чук фъстък обект на търговска измама

Китайски ментета на българския фъстък виагра заливат пазара. Вместо едрият бял сорт „Орфей“, афродизиак заради голямото количество витамин Е в него, търговци масово пробутват вносни двойници срещу близо 7 лв. за кг, съобщиха за „Труд“ от Института по растителни ресурси в Садово, чийто патент е маслодайната култура.

Вкусният фъстък, който единствен се гуши не в червеникава, а в розова обвивка, бе създаден от нашите учени през 2013 г. след десетилетие проучвания.

„Ментетата на „Орфей“ в момента са стотици. Пакетирани са от български фирми. Има ги и в насипно състояние по пазарите. Продават ги на цена между 6,50 и 6,60 за кг“, разказа зам.-директорът на института доц. Станислав Стаматов, който е сред бащите на „Орфей“, след като наследява работата по проекта от създателя на сорта проф. Станко Георгиев.

Имитациите обаче докарват само външния вид на родния афродизиак. Те са по-едри от обикновените фъстъци и са бели. На това разчитат и търговците, за да заблудят купувачите.

Вкусът на автентичния „Орфей“ обаче не може да бъде повторен от нито един двойник, внесен от чужбина, категоричен е доц. Стаматов.

По думите му достижението на института е различно с това, че е много по-вкусно от всички останали фъстъци. Наподобява вкуса на бадем и освен това мазнините не се усещат толкова силно, което го прави и по-лек.

Така още от първата хапка става ясно дали ядеш българския фъстък чудо или просто обикновен вносен двойник, категорични са учените.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.