Наш чук-чук фъстък обект на търговска измама

Китайски ментета на българския фъстък виагра заливат пазара. Вместо едрият бял сорт „Орфей“, афродизиак заради голямото количество витамин Е в него, търговци масово пробутват вносни двойници срещу близо 7 лв. за кг, съобщиха за „Труд“ от Института по растителни ресурси в Садово, чийто патент е маслодайната култура.

Вкусният фъстък, който единствен се гуши не в червеникава, а в розова обвивка, бе създаден от нашите учени през 2013 г. след десетилетие проучвания.

„Ментетата на „Орфей“ в момента са стотици. Пакетирани са от български фирми. Има ги и в насипно състояние по пазарите. Продават ги на цена между 6,50 и 6,60 за кг“, разказа зам.-директорът на института доц. Станислав Стаматов, който е сред бащите на „Орфей“, след като наследява работата по проекта от създателя на сорта проф. Станко Георгиев.

Имитациите обаче докарват само външния вид на родния афродизиак. Те са по-едри от обикновените фъстъци и са бели. На това разчитат и търговците, за да заблудят купувачите.

Вкусът на автентичния „Орфей“ обаче не може да бъде повторен от нито един двойник, внесен от чужбина, категоричен е доц. Стаматов.

По думите му достижението на института е различно с това, че е много по-вкусно от всички останали фъстъци. Наподобява вкуса на бадем и освен това мазнините не се усещат толкова силно, което го прави и по-лек.

Така още от първата хапка става ясно дали ядеш българския фъстък чудо или просто обикновен вносен двойник, категорични са учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини