Даниел Митов: Феноменът "Динко" е абсолютно безобразие

Българското правителство в никакъв случай не си позволява да толерира нехуманно отношение и беззакония спрямо бежанците, каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БТВ.

Митов се оправда, че не само към нашата страна са отправяни критики за нехуманно отношение към бежанците.

„България се отнася много отговорно към опазването на външните граници на ЕС и това се отчита от абсолютно всички. Ние естествено се стараем да спазваме всички международни стандарти в това отношение – за регистрация на бежанците и хората, влизащи на територията на ЕС и същевременно обаче да пресичаме всякакви опити за нелегално преминаване на граници. Очевидно и трафикантите на хора, и спонтанните потоци отчитат факта, че българската държава се отнася много сериозно към опазването на границите си и няма масови пресичания на нашата граница откъдето и да било от организирани групи хора. Разбира се, опити има, ние ги идентифицираме и действаме по съответния начин”, заяви Митов.

Във връзка с феномена „Динко” той заяви, че подобен тип отношение е абсолютно безобразие и няма място в една цивилизована европейска държава.

„Самоуправството се преследва по силата на българското законодателство, което е синхронизирано с всички цивилизовани европейски норми”, посочи Митов и добави, че въпреки че бдителността на гражданското общество е нещо хубаво, гражданите трябва да се обръщат към институциите.

"Няма никакъв повод българските граждани да се притесняват от неконтролирано нахлуване на големи групи от хора", допълни той.

Според него няма как да обвиним немския народ и политици, че са проявили хуманно отношение към хора, които бягат от война, но отбеляза, че със сигурност точно тази добронамереност е използвана от трафиканти и икономически мигранти, които се възползваха от нещастието и влошеното положение на бежанците. Мнението му е, че точно това е довело до огромна бежанска вълна и впечатлението, че ЕС не се справя с охраната на външните си граници.

„Споразумението с Република Турция дава надежди, че външните граници на ЕС вече има механизъм да бъдат контролирани. Разбира се от тук нататък има още много какво да се направи, но наблюдаваме първите положителни знаци в посока на ограничаване и контролиране на мигрантските потоци”, каза министърът.

Той също така коментира, че е останал верен на намерението си да не назначава на високи постове във Външно министерство хора, свързани с Държавна сигурност.

Мнението му е, че е направил всичко възможно да подпомогне кандидатурана на Ирина Бокова за шеф на ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини