Миков: Конституцията е фар в тъмните и бурни води на нашето съвремие

"16 април е по-важна дата, отколкото много хора си дават сметка. Отбелязваме Деня на Конституцията, но може би празникът за някои е просто един от онези непочивните", написа лидерът на БСП Михаил Миков във фейсбук.

„Приетата преди 25 години Конституция на Република България, която почитаме днес, е фар, хвърлящ светлина в тъмните и бурни води на нашето съвремие, за да ни предпази от корабокрушение, за да показва пътя ни напред”, смята Миков.

Според него здравната реформа на управляващите е трябвало да раздели хората у нас на „социално значими” и „социално незначими”, но това не се е случило благодарение на конституцията. „Защото там е записано „черно на бяло”, че „гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на медицинско обслужване”, посочва Миков. По думите му това показва, че от върховенството на законите и от спазването на конституцията има смисъл, когато не са само на думи.

Според лидера на БСП докато някой не зачеркне социалната държава, която също е записана в основния закон, тя ще стои като цел пред всички нас. „Цел, която бе заложена в конституцията благодарение на левицата преди четвърт век. Българската социалистическа партия никога няма да се откаже от нея, защото е единствената политическа сила, която може да я постигне за българските граждани”, заявява Михаил Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика