Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Министерството на правосъдието учредява наградата “Почтен магистрат”

Снимка: Веселина Ангелова

Министерството на правосъдието учредява днес наградата “Почетен магистрат”. Това обяви в събота във Велико Търново правосъдният министър Екатерина Захариева.

“Идеята е по този начин да се даде самочувствие и тласък на българските магистрати, защото в основата на съдебната реформа са именно те- ние ще им предложим законодателните изменения, но те ще трябва да ги прилагат”, обясни Захариева.

Тя добави, че още същия ден на сайта на ведомството ще бъдат качени правилата за кандидатстване, а приемът на документи ще започне в понеделник.

“Ще тече онлайн гласуване, като своя вот ще дадат хората, които са се сблъсквали в съдебната система. Ще има и жури с председател съдия Александър Арабаджиев, който е нашият представител в Европейския съд”, посочи Захариева.

В журито ще има още представители на конституционния съд, на Съюза на прокурорите, изтъкнат журналист, декан на Юридически факултет и студент. Наградата няма да има парично изражение, а ще бъде почетна и символична, каза правосъдният министър. Гласуването ще продължи до 5 юли, а на 13 юли ще бъде връчено отличието.

Министър Екатерина Захариева поясни, че тече интензивна работа по законодателните промени, който след Великден трябва да бъдат приети от Министерски съвет и внесени в Народното събрание. “Много са съществените промени. Те засягат кариерното развитие, конкурсите, дисциплинарните производства, новите правомощия на инспектората, реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, нормативна уредба за съдебните заседатели”, каза още Захариева.

Тя бе в старата столица, за да връчи дипломите на завършващите Юридическия факултет на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. В Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите, тя пожела на младите си колеги никога да не забравят съвестта си.

“Нека помнят, че това да са добри хора е по- важно от това да са велики юристи, но едното не изключва другото. Пожелавам им вечер, когато заспиват, да са с чиста съвест, а сутринта да са щастливи когато се събуждат и отиват на работа”, каза Захариева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете