Агенция "Пътна инфраструктура" ще ремонтира 600 км това лято

Пътната мрежа в страната се нуждае от много ремонти, за да придобие качеството, което всеки един от нас като шофьор иска да види, призна пред "Дарик" инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Той обяви, че по план тази година ще бъдат ремонтирани около 600 кв от републиканската пътна мрежа, което включва превантивните ремонти или т.нар. преасфалтиране - полагане на нов асфалт отгоре, за да могат хората да пътуват без кръпки и с нова маркировка, обясни още Лазаров.

Около 10% от пътищата у нас или около 2000 км търпят сериозни щети всяка зима.

"Щетите, особено, когато е амортизирана пътната мрежа, нарастват с много ускорени темпове. Когато е нова пътната мрежа, там те са много забавени. Кърпенето е изключително неефективно, но се налага, защото сме ограничени от финансова гледна точка", заяви инж. Лазаров.

Отсечките, които ще бъдат ремонтирани сега, са избрани на принципа "най-лошите участъци", посочи Лазаров.

"Приоритет е даден на Северна България. Почти 90% от пътните участъци са локализирани в тази част. Основно акцентирано е върху направления, които генерират по-висок трафик и са в лошо състояние", допълни той.

Ремонтите ще започнат след Гергьовден (6 май), за да могат хората безпрепядствено да пътуват за празниците.

"Няма как, строителният сезон е сега. Използва се пролетния, после ще дойде летния сезон с туристическите пътувания. Използваме всеки удобен момент", увери шефът на АПИ.

Агенция "Пътна инфраструктура" има амбиция това лято да започне строителството на два ЛОТ-а на магистрала "Струма", съобщи още Лазар Лазаров, "Все още обаче няма яснота кога може да започне строителството на магистралата в Кресненското дефиле. "Другите два ЛОТ-а вече са търгувани, имат избрани изпълнителни. За нас е много ясно как ще изглежда магистралата от техническа гледна точка просто имаме много широк дебат с еколозите. Технически за нас най-оптималното решение е четирилентов път, който е абсолютно и оптимално съобразен със съществуващия път в момента", поясни той.

Магистрала "Черно море" седи като обект, който търси публично-частно финансиране, обясни Лазар Лазаров, и решение за нея още няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини