Калфин: АБВ държи ключа за мнозинството

ПГ на АБВ е най-малката, но в момента е най-влиятелната, не само защото държи ключа за мнозинството в пленарна зала, но има чуваемост за предложенията й . Това каза на градската конференция на партията във Варна нейният зам.- председател и вицепремиер Ивайло Калфин.

Той разкритикува обаче основния коалиционен партньор защо преди една година не е подкрепил АБВ за увеличаване на семейните помощи за деца с трайни увреждания. „Едно прекрасно решение, което гласува в петък НС на първо четене, но защо не се прие още м.г, а сега , когато го внася БСП”, попита риторично Калфин. Пред своите съпартийци във Варна вицепремиерът разкритикува и външната политика на страната.

Надявам се следващият президент да консолидира нацията, настоящият страшно много я разделя , каза още вицепремиерът, като уточни, че в АБВ няма разговори за издигане на кандидатури. „Не ни трябва кампания, която за пореден път да разделя обществото. Силните кандидати трябва да са консенсусни, което означава да ги търсим в левицата", посочи Калфин.

Според него другият вариант, прилаган в европейски страни, е да се търси авторитетна фигура, която да обедини гласове от целия политически спектър. „ Това означава да има съгласие между леви и десни, но у нас едва ли ще се случи", не е оптимист вицепремиерът.

„Да, икономиката започна да мърда .Страната ни е на 7-8 място по раздвижване на икономиката, но не виждам достатъчно държавна подкрепа за развитието й” , каза още на градския форум Калфин.

Той не спести критиките си към съпартийците си във Варна, където АБВ се представи изключително слабо на местните избори и не вкара нито един общински съветник. Какъв смисъл има да се водят Пунически войни за място в листата, когато е ясен прагът, който може да се прехвърли, попита ги от трибуната той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика