Връчиха дипломите на 140 юристи във ВТУ

Връчиха дипломите на 140 възпитаници на Юридическият факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Церемонията се състоя в събота в Музей „Възраждане и Учредително събрание” и на нея присъстваха министърът на правосъдието Екатерина Захариева, зам.-председателят на Парламента Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, конституционни съдии, бивши ректори на университета, преподаватели, десетки близки и приятели на студентите. "Днес е още един хубав ден за ВТУ, макар и малко тъжен. От това свято място тръгва поредният випуск на Юридическия факултет. Влагаме във вас всичките си надежди, че ще бъдете поколението, което ще направи следващата крачка за България и ще помогне на държавата си и хората в нея да живеят по-добре като европейци, но българи. Бъдете достойни, знайте, че вашите преподаватели са винаги зад вас. Разчитаме на вас, защото, където и да сте, ще ви гледат като възпитаници на ВТУ – не само като добри юристи, специалисти, но и като млади българи за пример. Надявам се и вярвам в много ви успехи. Помнете, че сме българи и трябва да пазим и обичаме земята си. Бог да ви пази", каза в словото си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

"За мен е истинско удоволствие да връча дипломите днес. В професията се ръководете от закона и вътрешните си убеждения. От вашите решения в бъдеще ще зависят човешки съдби и политиките на държавата. Ако мислите, че безсънните нощи свършват днес, жестоко се лъжете. Избрали сте нелек път, а ученето ще продължи през целия живот. Няма нищо по-важно от чистата съвест вечер и професионалното удовлетворение рано сутрин. Работете така, че с вас да се гордеят преподавателите, родителите и децата ви. Служете на закона, а не на силните на деня. Така вие ще бъдете силните", апелира министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Зам.председателят на парламента и депутат от Великотърновския регион Иван Иванов призова младите прависти никога да не забравят, че битката за правото е битка за справедливост. „Как ще използвате подготовката си е големият въпрос, на който трябва да започнете да отговаряте. Всеки ден, всеки час, всяка минута ще трябва да правите избор между схоластиката и морала. Не се страхувайте да бъркате, не живейте страхливо, оправдавайки се с параграфи и членове. Животът е поредица от избори и възможности. Ние сме това, което избираме да правим, и оттам да бъдем. Бъдете смели, честни, идеалисти, за да устоите на конформизма. Сътворете прекрасната си история в света на морала и човешкото щастие. Хората правят професията, а не занятието човека", заяви Иван Иванов.

Общо 20 дипломанти завършиха с отличие. Юридическият факултет към ВТУ е създаден през 1991 г. и е първият извънстоличен правен факултет в страната. В специалността “Право” се подготвят юристи – специалисти за нуждите на съдебната система, за правното осигуряване на държавните институции, търговски дружества, банки, застрахователни дружества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование