АПИ: Над 1100 машини обработват пътните настилки в страната, всички републикански пътища са проходими

Венцислав Грозев, БЛС: Областните болници ще последват съдбата на общинските, ако не се вземат спешни мерки в здравеопазването

Фандъкова: На Витоша не трябва да има строителство, освен на спортни съоръжения

Ангел Кунчев: Болните от грип продължават да растат, между 300-400 хил. българи може да заболеят

Стартира кампания „Не купувай, осинови“ под егидата на кмета на Благоевград Камбитов

Експерт: С новата телефонна измама „обаждане от чужбина” се атакуват хиляди хора

Министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между България и Азербайджан (СНИМКИ и ВИДЕО)

Столична община: 146 снегопочистващи машини работиха през нощта в София

AПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунела при км 56 от АМ „Струма“, в района на Блатино, поради авария в осветлението

Ларс Льоке Расмусен: Дания ще увеличи разходите си за отбрана, за да се противопостави на Русия

Земетресение с магнитуд 4,3 разлюля Гърция

Премиерът на Румъния Михай Тудосе подаде оставка

20 души са ранени при експлозия в белгийския град Антверпен снощи

Борисов открива авиолинията Баку-София Полетите ще са веднъж седмично

Почина актрисата Мариана Аламанчева

Електронните търгове ще намалят цените на лекарствата с до 20%

До два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка за закупуване на лекарства за нуждите на болниците чрез новата електронна платформа, която бе въведена по идея на ресорния министър Петър Москов, предаде „Дарик“.

Според здравните власти централизираните електронни търгове ще намалят цените на лекарствата с между 5% и 20%.

Стойността на системата е от порядъка на 230 000 лв., информира Тома Томов от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към момента в платформата са се включили 150 болници в страната, 120, от които са били задължени да го направят.

„Идеята на системата е, че по смисъла на закона има т.нар. централизирани обществени поръчки, чрез които един централен орган може да търгува и да остави след това възможност лечебните заведения да избират между трима доствчици само на ниво цена“, посочи Томов.

„Моделът, по който работи системата, е следния: лечебните заведения, един път регистрирани в тази система,подават заявка за количества на годишна база, които те закупува. тези количества са същите, които са се закупували предходната година, поне като начални количества. Системата обединява и окрупнява тези обеми и Министерството на здравеопазването осъществява обществената поръчка. Търгува от името и за сметка на лечебните заведени. Разчитаме цената да се повлияе от по-големите обеми и да бъде по-благоприятна“, обясни Томов.

„Това е мярка, насочена към лечебните заведения, няма отношение към пациента като такъв,“, увери още той.

„За участие в електронната търговия досега са регистрирани близо 150 лечебни заведения. Веднъж годишно Министерството на здравеопазването ще обявява обществена поръчка. При постигане на три най-ниски цени за медикамент, лечебните заведения ще правят миниобществени поръчки между трите фирми, за да се достигне още по-ниска цена“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Лекарствата ще се търгуват по международно непатентно наименование. Доставчиците, които искат да участват, също ще трябва да се регистрират. По време на търговете те няма да могат да виждат кой е възложителят на обществената поръчка за даден медикамент, но ще могат да виждат достигнатата най-ниска цена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.