Бойко Борисов за “Белене”: Ако не вземем мерки, милиарди ще отидат за скрап

Скандал за ред пред пощенска каса завърши в съда Магистратите глобиха по 100 лева двама мъже

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Иванчева управлявала в “Младост” и от килията Изготвяла документи и ги предавала до администрацията на свиждане

Вижте как вдигат катастрофиралия автобус на АМ “Тракия” (ВИДЕО)

Гришо и Никол заедно в Париж

Премиерът: Болниците в Ловеч и Враца ще работят, заплатите ще се получават

Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос

Новият Focus излезе от завода Ford инвестира 600 млн. евро в производствената линия

Министър Ангелкова: За първите 3 месеца приходите от международен туризъм са над 400 млн. евро

Румяна Арнаудова: Намерихме 5300 лв. в касата на шефа на КАТ – Благоевград Открити бяха и огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно държани от него

Българските момичета, изчезнали в Чикаго, са невредими

Разкриха четирима непълнолетни, пребили мъж в Лясковец

Министър Бисер Петков: Средната пенсия ще се увеличи с близо 14 лв. от 1 юли

Рут Колева на една сцена с Марио Бионди

Електронните търгове ще намалят цените на лекарствата с до 20%

До два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка за закупуване на лекарства за нуждите на болниците чрез новата електронна платформа, която бе въведена по идея на ресорния министър Петър Москов, предаде “Дарик”.

Според здравните власти централизираните електронни търгове ще намалят цените на лекарствата с между 5% и 20%.

Стойността на системата е от порядъка на 230 000 лв., информира Тома Томов от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към момента в платформата са се включили 150 болници в страната, 120, от които са били задължени да го направят.

“Идеята на системата е, че по смисъла на закона има т.нар. централизирани обществени поръчки, чрез които един централен орган може да търгува и да остави след това възможност лечебните заведения да избират между трима доствчици само на ниво цена”, посочи Томов.

“Моделът, по който работи системата, е следния: лечебните заведения, един път регистрирани в тази система,подават заявка за количества на годишна база, които те закупува. тези количества са същите, които са се закупували предходната година, поне като начални количества. Системата обединява и окрупнява тези обеми и Министерството на здравеопазването осъществява обществената поръчка. Търгува от името и за сметка на лечебните заведени. Разчитаме цената да се повлияе от по-големите обеми и да бъде по-благоприятна”, обясни Томов.

“Това е мярка, насочена към лечебните заведения, няма отношение към пациента като такъв,”, увери още той.

“За участие в електронната търговия досега са регистрирани близо 150 лечебни заведения. Веднъж годишно Министерството на здравеопазването ще обявява обществена поръчка. При постигане на три най-ниски цени за медикамент, лечебните заведения ще правят миниобществени поръчки между трите фирми, за да се достигне още по-ниска цена”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Лекарствата ще се търгуват по международно непатентно наименование. Доставчиците, които искат да участват, също ще трябва да се регистрират. По време на търговете те няма да могат да виждат кой е възложителят на обществената поръчка за даден медикамент, но ще могат да виждат достигнатата най-ниска цена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.