Кукери освободиха Стара Загора от злите сили

Властите в Украйна възпрепятстват гласуването на руски граждани в Киев и Харков

Маскирани трошиха рейсове с бухалки

Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Директорът на Европол винаги работел с лекота с българските служби

Проф. Алексей Савов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора Засега няма генетични маркери за ранно откриване на злокачественото заболяване

Експерти от Организацията за химически оръжия ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Няколко милиона лева ще струва националната стратегия за киберсигурност

Няколко милиона лева ще струва стартът на националната стратегия за киберсигурност. Темата беше обсъдена тази седмица от консултативния съвет при президента, съобщи БТВ.

Киберпространството вече е петото измерение на бойните действия. Това е възможността една държава да бъде поставена на колене, без да се праща нито един войник.

България е на едно от последните места по киберотбрана в НАТО. Затова държавата ще изгради център за следене на киберкартината до няколко месеца. До 2020 г. трябва да достигнем така наречената киберустойчивост.

„Една част от стратегията е да се подготвим за неизвестните, тъй като има наследство от стари системи, които не са пригодени за работа в съвременната динамика. В секторите енергетика, транспорт и комуникации ползват технологии, които са стари и са видими в интернет”, заяви д-р Георги Шарков, национален координатор по киберотбрана.

Миналата година сайтовете на няколко институции бяха атакувани координирано едновременно. Хакерските атаки може да бъдат комплексни и да имат хибриден характер с натрупване на няколко ефекта.

Стратегията включва и разяснителни кампании за киберхигиена. Всяко използване на пиратски софтуер от торентсайтове създава риск компютърът ви да бъде използван като част от мрежа за хакерски атаки.

„Повечето от устройствата, които набират популярност – камери, рутери, работят със стар софтуер, който може да е сериозна жертва на кибератаки”, каза Веселин Котаров, експерт по информационна сигурност.

Другата опасност е чрез сваляне на нелицензиран софтуер да си качите и криптовирус, който да кодира всичките ви файлове и да предлага разкодиране след откуп.

Опасността така наречените „умни устройства” в домакинството да бъдат зомбирани е напълно реална. Телевизори, хладилници и охранителни камери заради уязвимост в софутера си могат да се превърнат в участници в ботнет атака. Това вече се е случвало.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.