Няколко милиона лева ще струва националната стратегия за киберсигурност

Няколко милиона лева ще струва стартът на националната стратегия за киберсигурност. Темата беше обсъдена тази седмица от консултативния съвет при президента, съобщи БТВ.

Киберпространството вече е петото измерение на бойните действия. Това е възможността една държава да бъде поставена на колене, без да се праща нито един войник.

България е на едно от последните места по киберотбрана в НАТО. Затова държавата ще изгради център за следене на киберкартината до няколко месеца. До 2020 г. трябва да достигнем така наречената киберустойчивост.

„Една част от стратегията е да се подготвим за неизвестните, тъй като има наследство от стари системи, които не са пригодени за работа в съвременната динамика. В секторите енергетика, транспорт и комуникации ползват технологии, които са стари и са видими в интернет”, заяви д-р Георги Шарков, национален координатор по киберотбрана.

Миналата година сайтовете на няколко институции бяха атакувани координирано едновременно. Хакерските атаки може да бъдат комплексни и да имат хибриден характер с натрупване на няколко ефекта.

Стратегията включва и разяснителни кампании за киберхигиена. Всяко използване на пиратски софтуер от торентсайтове създава риск компютърът ви да бъде използван като част от мрежа за хакерски атаки.

„Повечето от устройствата, които набират популярност – камери, рутери, работят със стар софтуер, който може да е сериозна жертва на кибератаки", каза Веселин Котаров, експерт по информационна сигурност.

Другата опасност е чрез сваляне на нелицензиран софтуер да си качите и криптовирус, който да кодира всичките ви файлове и да предлага разкодиране след откуп.

Опасността така наречените „умни устройства” в домакинството да бъдат зомбирани е напълно реална. Телевизори, хладилници и охранителни камери заради уязвимост в софутера си могат да се превърнат в участници в ботнет атака. Това вече се е случвало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини