Тежко разцепление в европейския баскетбол

Тежко разцепление е на път да срине авторитета на европейския баскетбол. Шефовете на ФИБА Европа извадиха от участие в континенталния шампионат за мъже през 2017 г. националните отбори на Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Испания, Босна и Херцеговина, Италия, Гърция, Израел, Полша, Турция и Литва. 14-те санкционирани състава са най-силните на Стария континент.

Наказанието е на път да взриви европейския баскетбол, защото към момента не са ясни последиците от твърдата позиция на международната централа. Възможно е заради скандала да пострада дори олимпийският турнир в Рио.

ФИБА Европа се реши на крайната мярка, след като федерациите на 14-те страни отказаха да въздействат на свои клубове да зарежат досегашната Евролига за сметка на новосформиращата се Шампионска лига. А натискът от ФИБА Европа е защото Евролигата се администрира и е собственост на частна спортна организация. А замислената Шампионска лига ще е на ФИБА Европа, която преди повече от десетилетие лекомислено изпусна правата си върху най-комерсиалния клубен турнир.

Към момента финансовите условия в Евролигата са несравнимо по-добри от тези в Шампионската лига, което автоматически прави досегашният турнир много по-привлекателен за най-големите отбори. И затова ФИБА Европа реши да натиска клубовете чрез националните им федерации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт