С операции на пациенти призраци източват НЗОК (обзор)

Три болници в страната са уличени в извършване на операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани за лечение. Така усвоявайки средства, те са източвали бюджета на НЗОК.

Само от измама, при която съдов хирург е оперирал във Враца и по същото време е преглеждал пациенти в Шумен, здравната каса е била ощетена с 200 000 лева.

Такива злоупотреби в частни лечебници у нас, както и измами с дипломи на лекари е регистрирало Министерството на здравеопазването.

В болници в Пловдив и Сливен са отчетени престой и извършени интервенции на хора, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения. Това съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков, който участва в семинар на здравните власти във Велинград.

Във Враца пък има класически пример, но за пръв път документиран, за това как се използват дипломи, обясни той. Възнаграждението, което лекар там е получавал, е било по-високо от заплатите на шефове на клиники. А в тази болница миналата година имаше протест на колегите, че не получават достатъчно възнаграждение, напомни д-р Шарков.

Друг пример е частна болница в Пловдив, където в урологичното отделение бил приет пациент - в медицинската документация след изписването му било посочено, че му е извършена операция. Човекът сам пуснал жалба, в която посочва, че такава интервенция не му е правена. Някой успява да се свърже с болния, след това пациентът пише второ писмо, в което казва, че несъответствието в документацията вероятно е станало неволно", обясни зам. здравният министър.

В друга частна лечебница в Сливен пък имало случай, в който пациент не бил хоспитализиран, а получил само медикаментозна терапия, но му била връчена и епикриза от лечебното заведение, посочи Шарков.

Проблемът не е само в частниците болници. Държавните източиха милиони от парите за здраве и медицински одит доказа това, коментира пред „Труд“ бившият председател на пациентските организации в Надзора на НЗОК Иван Димитров. Става въпрос за хемодиализа и хемодиализна апаратура, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве