Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Затвориха хайван пазарите в Раковски и Асеновград

Хайван пазарите в Асеновград и квартал „Секирово“ на Раковски са затворени от тази събота за търговия с едри преживни животни със специална заповед на председателя на Областната епизоотична комисия и зам.-областен управител на Пловдив Георги Пилев. Това е само една от спешните мерки, предприети в Пловдивско, за предотвратяване разпространението на заболяването Заразен Нодуларен Дерматит (Lumpy skin disease – LSD). Освен това изцяло се забранява провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, движението им на територията на областта, както и издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на говеда с изключение на предназначените за незабавно клане.

Пловдивската областна епизоотична комисия информира още в петък спешно всички кметове в региона какви точно спешни мерки за превенция и контрол да предприемат, защото болестта се разпространява изключително бързо. Заразният Нодуларен Дерматит (ЗНД) не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни.

Първият признак, който може да породи съмнение за заболяване, че говедата отказват да се хранят. стопаните са длъжни при съмнение за заболяване или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар. Вирусното заболяване се характеризира с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни образования по кожата, по кожната тъкан в различни размери – от грахово зърно до размер на орех, като впоследствие се разпространяват по цялото тяло.

Вирусът се разпространява при директен и при индиректен контакт чрез различни преносители – мухи, комари, насекоми, кърлежи. За да се предотврати проникването на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Гърция и Турция, бе разпоредена незабавна дезинсекция по долното течение на река Марица. В готовност е приведена наличната земекопна техника и са актуализирани местата за загробване на умрелите животни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.