Затвориха хайван пазарите в Раковски и Асеновград

Хайван пазарите в Асеновград и квартал "Секирово" на Раковски са затворени от тази събота за търговия с едри преживни животни със специална заповед на председателя на Областната епизоотична комисия и зам.-областен управител на Пловдив Георги Пилев. Това е само една от спешните мерки, предприети в Пловдивско, за предотвратяване разпространението на заболяването Заразен Нодуларен Дерматит (Lumpy skin disease - LSD). Освен това изцяло се забранява провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, движението им на територията на областта, както и издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на говеда с изключение на предназначените за незабавно клане.

Пловдивската областна епизоотична комисия информира още в петък спешно всички кметове в региона какви точно спешни мерки за превенция и контрол да предприемат, защото болестта се разпространява изключително бързо. Заразният Нодуларен Дерматит (ЗНД) не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни.

Първият признак, който може да породи съмнение за заболяване, че говедата отказват да се хранят. стопаните са длъжни при съмнение за заболяване или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар. Вирусното заболяване се характеризира с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни образования по кожата, по кожната тъкан в различни размери - от грахово зърно до размер на орех, като впоследствие се разпространяват по цялото тяло.

Вирусът се разпространява при директен и при индиректен контакт чрез различни преносители - мухи, комари, насекоми, кърлежи. За да се предотврати проникването на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Гърция и Турция, бе разпоредена незабавна дезинсекция по долното течение на река Марица. В готовност е приведена наличната земекопна техника и са актуализирани местата за загробване на умрелите животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони