Адвокат на 26 г. ще обединява БСП-Шумен

Веселин Пенчев. Снимка: Авторът

БСП-Шумен си избра нов млад лидер - 26-годишния адвокат Веселин Пенчев. Той е в редовете на партията от 18-годишен и се оказва най-младият водач в историята на шуменските социалисти.

Има опит в партийните дела, защото от м.г. е общински съветник. В местния парламент на Шумен Пенчев влезе, след като от мястото си в полза на младите се отказа Тодор Тодоров, досегашен лидер на социалистите. Сега Пенчев го заменя и на върха на шуменската организация.

Негови приоритети ще бъдат обединението, привличането на нови членове в партията, и изчистване на имиджа й, каза той. „Това е нормално, след като една партия загуби властта. Има раздори, търси се вина, но трябва на това да се сложи край, да се търси обединение, за да се развива партията", оптимист е правистът. Един от приоритетите му ще бъде и повече активност на червената група съветници и по-голяма близост до хората с приемни по квартали и села.

До избора се стигна след тежка 12-часова отчетно-изборна конференция и балотаж късно вечерта в събота. Първоначално номинираните за поста бяха седем, но след отвод останаха трима. На първи тур бившият кмет на Шумен Красимир Костов взе 27 гласа, Веселин Пенчев 45, а Анатоли Стоянов 49. Така двамата с най-голям вот отидоха на втори тур и Пенчев спечели с 50 гласа срещу 46 за Стоянов.

Общинската конференция в Шумен избра 10 делегати за конгреса на партията в София и единодушно подкрепи кандидатурата на Корнелия Нинова за председател на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика