Ципрас: Споразумение с кредиторите е възможно до 1 май

Преговорите на Гърция с международните кредитори от ЕС и МВФ трябва да приключат до 1 май. Така смята премиерът Алексис Ципрас. Кредиторите в момента оценяват извършените в южната ни съседка орязвания в пенсионната система, подобрявания на събиранията на данъци, изчиствания на лоши кредити и други реформи, необходими за да получи страната третия спасителен пакет от средства за икономиката си. „Вярвам, че уточнената от мен цел да приключим разговорите до православния Великден (1 май) е постижима”, заяви Ципрас пред обществената телевизия ЕРТ, цитиран от БГНЕС.

„Близо сме. Вярвам, че ще имаме споразумение много скоро”, допълни премиерът, като според него Атина е изпълнила „три пети” от обещанията си пред кредиторите. От началото на икономическата криза през 2010г. Гърция е приела мерки за икономисване на 63 милиарда евро държавни разходи, като към тази сметка ще бъдат добавени още 5,4 милиарда. Според Международния валутен фонд е нужно да бъдат спестени 8 милиарда евро, за да бъдат постигнати повечето от фискалните цели. МВФ работи съвместно с ЕС при първите два спасителни плана за Гърция, но за да финансира сегашния спасителен пакет, договорен от Ципрас през юли миналата година, очаква да види достатъчно нови реформи.

Заедно с това базираната във Вашингтон организация настоява Европа да опрости част от гръцкия дълг. Според финансовия министър Евклид Цакалотос предварителна споразумение трябва да бъде постигнато до срещата на финансовите министри на страните от еврозоната на 22 април. Неговите колеги от Германия и Франция Волфганг Шойбле и Мишел Сапен се съгласиха с тази възможност. Същевременно преговорния процес беше скандализиран от изтекла през платформата „Уикилийкс” информация, че висши фигури в МВФ са се опитали да постигнат гръцки фалит. Ръководителката на МВФ Кристин Лагард обяви разкритията за „нелепи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят