Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

България може да загуби единствения си изследователски кораб

Снимка: БНТ

България може да остане без единствения си научно-изследователски кораб „Академик”, ако до края на април не бъдат осигурени един милион лева за ремонта му. Със спирането на „Академик” от движение страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз, свързани с мониторинга на водите на Черно море, съобщава БНТ.

Изследователските екипи на Института по океанология към БАН не могат да изпълняват своите задачи, ако останат без кораб „Академик”. Всички данни, които те трябва да предоставят на пет от министерствата ни, са свързани с експедиции на море.

Проф. дн инж. Веселин Пейчев, и.д. директор на Института по океанология – Варна, обяснява: “В момента работим по договор с Министерството на околната среда и водите за мониторинг на черноморските води. Това е задължение по Закона за водите и задължение на България към Европейския съюз.”

В края на този месец изтича срокът, в който трябва да се подготвят документите на „Академик” за поредния ремонт. За него са необходими 1 милион лева, но те не са заложени в бюджета на Българската академия на науките.

Мариян Чолаков – капитан на НИК „Академик”, казва: “До края на април, ако не се намерят средства за така наречения класов ремонт, корабът просто остава без документи и излиза от експлоатация.”

Данните от изследователската работа на Института по океанология във Варна ползват пет министерства – на образованието, на околната среда и водите, на транспорта, на отбраната и Министерството на регионалното развитие.

Инж. Тодор Ангелов – старши суперинтендант в Института по океанология – Варна: “И освен това ние сме членове и на морския аварийно-спасителен отряд – не дай боже да станат някакви катаклизми – било то крупни аварии или пък бежанска вълна, той може да бъде преустроен и като болница плаваща.”

Ако кораб „Академик” излезе от строя, България няма да може да изпълни ангажиментите си по редица международни проекти.

Проф. дн инж. Веселин Пейчев – и.д. директор на Института по океанология – Варна: “Всички наши партньори предполагат, че България има годен за експлоатация кораб.”

Всеки месец „Академик” излиза на море, за да се вземат проби за изследване на морската вода. Преди няколко дни приключи експедицията за април. Неизвестните пред експедицията за май са равни на един милион лева за ремонт на единствения научно-изледователски кораб на морската ни държава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.