Мистерии от пазара - къде в България растат банани и кокосови орехи?

Построеният с пари по САПАРД пазар на производителя в Кърджали не е просто тържище, а лицензирана стокова борса. Тук земеделците продават каквото са произвели.

Вместо картофи, те са изложили цитруси и други екзотични плодове и зеленчуци, използвайки марката – собствено производство. За всички е ясно, че това е измама с цел спестяване на данъци, информира БТВ.

Инспектори от агенцията по храните проверяват произхода на стоките, предлагани на пазара. Едни продавачи бягат, други се възмущават, че не се проверяват "тези най-горе по стълбата".

Остават само тези, които имат регистрация като земеделски производители. Едни признават, че имат и вносна стока, други твърдят, че още продават миналогодишна.

Продукцията на масите се проверява по документи. „Има анкетни карти, правим проверка на анкетните карти, знаем площите, които са засети и от там правим евентуално какви количества могат да бъдат произведени от декар”, обясни директорът на БАБХ-Кърджали Георги Грозев.

От началото на годината и агенцията по храните, и данъчните нееднократно са проверявали всички тържища в региона. При повторна санкция следва ревизия на продавача и в качеството му на физическо лице, посочват от НАП.
Проверките продължават и през следващата седмица. Не е ясно колко е изгубил бюджета от всеки един неиздаден фискален бон от търговец на пазара няма. Тъй като проблемът не е локален, а масов в страната, простите сметки показват, че става въпрос за милиони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес