Бакояни: Македония изигра важна роля в бежанската криза и има мощна подкрепа за членство в НАТО

Гърция ще бъде изложена на огромен натиск около приема на Република Македония в НАТО по време на следващата среща на върха на алианса във Варшава, коментира бившият гръцки дипломат №1 Дора Бакояни, която в момента ръководи дирекцията по външна политика в опозиционната Нова Демокрация, съобщи БГНЕС.

Партията се оглавява от нейния брат Кирякос Мицотакис. Бакояни призова гръцкото министерство на външните работи да започне сериозно да се подготвя, защото Македония е имала значителна роля благодарение на бежанската криза. Според нея сегашното гръцко правителство няма онази подкрепа, която е имал кабинетът на Костас Караманлис през 2008 година.

Тогава на срещата на върха в Букурещ Гърция успя да блокира членството на Република Македония в Северноатлантическия пакт въпреки личната ангажираност на тогавашния американски президент Джордж Буш. Бакояни припомни, че още от октомври месец предупреждава за опасността страните-членки на НАТО да притиснат Атина за присъединяването на Македония и тя да получи покана за членство по време на срещата на върха през месец юли.

"Необходимо е да се обърне огромно внимание на увеличаващата се роля, която има Скопие, както и върху натискът, който ще бъде извършен върху Гърция. Това ще бъде значим натиск върху Гърция, а ние днес нямаме съюзниците от онова време. Тогава имахме подкрепата на 6 големи правителства от Европа. Ние сме в трудна позиция", призна още Бакояни. Тя остро осъди сегашния министър на външните работи, който според нея, водел пасивна външна политика и е невидим за света. "Той ни държи лекции в Парламента и ни казва какво трябва и какво не трябва да говори лидерът на опозицията, но във външната политика Никос Кодзиас го няма никъде“, категорична е Бакояни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят