Търсят над 40 000 лева за реставрация на църква в Търновско

Снимка-Веселина Ангелова

Около 40 000 лева са необходими, за да се довърши реставрацията и консервацията на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" във великотърновското село Плаково, която е паметник на културата с местно значение.

Кметът на селището Петя Кънчева е подала проектно предложение в началото на годината в Министерство на културата. Тя чака комисия отведомството да одобри целево финансиране на дейностите по реставриране на икони от иконостаса, на владишкия трон и на проскинитария (б.а.иконостас за параклис).

„През 2014 г с пари на министерството бе напълно почистен иконостаса, а великотърновски реставратори възстановиха и консервираха всички икони”, обясни Кънчева.

Управничката допълни, че са останали за довършване само някои икони от царския ред, за които сега е необходимо финнсиране. За извършените дейности кметството е кандидатствало с проект на стойност 45 000 лева от държавата.

През 2012 – 2013 г. е била ремонтирана камбанарията на църквата. Храмът „Рождество Богородично” е осветен през 1847 г. Строен е по предварително издаден турски ферман върху основите на стара църква от онова време, която вече била тясна за населението. Църквата е градена от способен ученик на майстор Колю Фичето, който по това време е работил в района - строял е камбанарията на Плаковския манастир и храма на Килифаревския манастир. Иконостасът е дело на тревненски майстори. Иконите са авторски на Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Последните двама иконописци са работили и в църквата на Килифаревския манастир. Към старата църква е съществувало килийно училище още от 1810 г. Кметството кандидатства със свой проект и по програма „Местни инициативи” на Община Велико Търново. Парите от общинския бюджет са нужни за преасфалтиране на една от централните улици, която свързва двете части на селото, разделени от реката. Улицата започва от разклонението за Килифарево и не е ремонтирана от 10 г. Участъкът, който „плаче” за спешна реконструкция е 787 кв.метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони