Бойко Борисов: Най-тежкото ни решение е разрешението за добив на газ в Черно море, очаквайте големи атаки (обзор)

Най-тежкото решение на ГЕРБ е разрешението за добив на природен газ и нефт от Черно море, очаквайте големи атаки, каза премиерът Бойко Борисов по време на Националната работна среща на ГЕРБ, цитиран от „Фокус”.

По думите му средно на година плащаме за горива 4-5 млрд. долара и ако в Черно море се открие нефт или природен газ, това ще нанесе сериозни щети на този бизнес. „Когато навремето трите посредника за газ, стоящи и смучещи 300 млн. годишно ги прекратихме и ги изметохме, тогава ме предупредиха още – всеки, който нанася щета за 300 млн. долара, ще бере ядове. А ние сега се готвим за 5 млрд. долара да им нанесем щета на година. Я, сметнете 26 години по 5 млрд. долара олко пари е? Добър бизнес ли е? Не може да сметнете толкова, и нашите врагове не могат да го сметнат”, каза още Борисов.

Кой може да свали ГЕРБ

ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ. каза премиерът Бойко Борисов. „Това може да стане само, ако някой не си вземе бележки”, обърна се Борисов към присъстващите на работната среща общински кметове и общински съветници, членовете на общинските и областните ръководства от ГЕРБ, областни координатори на партията, народните представители, евродепутати и министрите от ГЕРБ.

На гърба на ГЕРБ

Всеки гледа на гърба на ГЕРБ да направи своята политика, каза Борисов. „Работим в трудна обстановка в парламента понеже между ляво, дясно, център всичко е размито. В ДПС раздори, в БСП – раздори. Претенции – всеки гледа на базата на ГЕРБ и на гърба на ГЕРБ да си направи своята политика, но хората занаят кой носи отговорност”, заяви Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ са отговорни партньори. „Благодаря на всички, които стоят зад Румяна, най-вече на Цецо. Благодаря на всички, които стоят зад Москов, най-вече на Дариткова и на всички”, каза още той.

„Не е отговорно да се правиш на опозиция, в същото време да си мериш процентите, че си в Реформаторския блок, даже е смешно”, заяви Борисов.

Чистотата на партията и борбата с корупцията

Най-силното ни място е чистота на партията, затова ако докопам някого - милост няма. каза още Бойко Борисов. „Затова съм Ви събрал, защото всеки един от вас носи политическа отговорност. Всяка партийна организация, трябва да бъде толкова чиста, кристално в борбата с корупцията, че темата не трябва да се вдига до мен. Прекрасно знаете по места къде какво обществото не би приело – няма да го правите – край!”, заяви Борисов. Той посочи, че никой не помага на ГЕРБ и правителството в борбата с контрабандата,а а напротив – „ходят да се пазарят с контрабандистие да ни свалят”. „Това, че днес другите изглеждат слаби, не трбява да ви подвежда изобщо , защото те се организира на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, адвокатите на „Мултигруп”, стават борци за корупцията и около тях и те с тях почват да се обединяват.

Ако докопам някого от вас, милост няма и вие го знаете. Пощада за никого няма да има, каза още Борисов и отбеляза ,че лица, които са били начело на партията като Искра Фидосова, вече не е част от партията. „Българинът вижда, отчита, подкрепя, но само малко съмнение в нас да се появи и сме приключили”, каза още Борисов и посочи, че именно корупцията е довела до това партия като БСП да се срине до 10-12% подкрепа.

Промяна в избора на президент?

Най-голямото достойнство на президента било да се разграничи от партията, която го е издигнала. Тогава трябва да се намери друг начин за издигане и за избор, в противен случай защо ще се блъскаме някой да стане президент, за да се разграничи от нас, каза Борисов.

Във връзка с изказването на президента Росен Плевнелиев, че не вярва в твърденият за план за дестабилизация на Балканите, Борисов посочи: „Разбрах, че президентът вчера се е разграничил от нашето твърдение. Това е правилно и си е негова работа”. „Предстоят президентски избори и все повече интересът се насочва натам. Не мога да разбера защо политическите партии ни питат кой ще издигаме за кандидат за президент, след като когато го изберем, за което плащаме ние с нашите политически субсидии и нашите структури, на другия ден той е длъжен вече да не е от нас. Защо тогава издигаме ние президент? На първия ден той трябва да каже: „Разграничавам се от тези, които са ме завели до там”. Не мога да намеря логика. Как като излезе от нас ще е против нас. В голяма дилема съм как да постъпим като партия, защото от друга страна пък трябва да се борим, на тези избори няма да бъдем разбрани правилно”, посочи Борисов.

Критики към евродепутатите

Той посочи, че има претенции и към евродепутатите. „Брюкселските Ви задачи И голямата Ви работа е хубаво нещо. Вие решавате големите, европейските въпроси, но няма да забравяте, че сте излезли от тук. Всички тези хора са се скъсали да работят, за да гласуват за вас. Не може уважаваната от мен г-жа Нинова да се разхожда с един документ, че едва ли не европарламентът казал, че в България се крадат 300 млрд. Това не можеш да си го представиш, да се обаждам аз и да ги питам какъв е този документ, а те да не знаят”, посочи Борисов. „Големи работи правите в Брюксел, един ден поработете за България, за партията, която Вие е избрала. Заплатите са Ви в пъти по-големи от моята”, допълни още той.

Интернет не е само карикатури, има и много сигнали

„Интернет е чудесно нещо. Там не само може да си пускаш карикатури, но идват и много сигнали. Затова ви предупреждавам – правете всичко, както пише по книга, по закон. От друго няма от какво да се притеснявате. Нещата, които правим са видими, хубави, добри, народът ги оценява. Събираме повече пари, повече харчим, ще станат добри неща”, заяви Бойко Борисов.

За събитията в Македония

И на мен не ми харесва това, което правят там, но това си е тяхна, македонска работа. Тогава трябва да се намери друг начин за издигане и за избор, в противен случай защо ще се блъскаме някой да стене президент, за да се разграничи от нас, заяви Борисов.

„Знам, че когато Македония прие Южен поток да мине от там, през Гърция, Македония и Сърбия, веднага възникнаха проблеми в тези държави. Сега, когато те спряха бежанския поток и беше закрит балканския миграционен път, изведнъж пак проблеми там. Който ме познава знае, че аз с премиера Груевски не си говоря. Избягвам всякаква среща, многократно е искал – избягвам”, посочи Борисов.

„Факт е, че при тези два ключови и стратегически факта и взети решения, по целия регион започва конфликт. Това съм казал, а не нещо, с което да се вкарам в огромна конспирация. Знам и повече, но това са безспорни факти и нека да ме оборят, че не е така”, посочи Борисов. Социалдемократът Зоран ми е приятел, той идва при мен. Сиреч, не могат и в партийни неща да ме обвинят дори”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини