Борците със 7 квоти за олимпиадата в Рио 2016

Вместо към Бразилия двама наши слязоха на "белоруската гара"

България има вече 7 квоти за олимпийския турнир по борба в Рио де Жанейро (14-21 август). В Лондон 2012 страната ни отвоюва участие на 9 състезатели в трите стила, сега предстоят още две квалификации и реално надеждите са за поне 10 наши борци на игрите.


В Зринянин с осмата виза се размина Любен Илиев в кат. до 125 кг на свободната борба. Българинът се оказа най-голям късметлия при жребия от всички 12 наши участници в квалификацията. Той почива в 1/8-финалите и стартира директно в следващата фаза на елиминациите с победа срещу Данов (Македония) - 5:1. Последва полуфинал със стар познайник - Джалилау (Беларус). От него Илиев загуби драматично на европейското преди месец и за жалост сега пак слезе на „белоруската гара”, вместо да вземе самолетен билет за Бразилия - загуба с 0:3.
В този ден в сблъсъка с пратениците на Минск падна неочаквано и Любомир Димитров (130 кг) при класиците. Още на 1/8-финала той сензационно отстъпи на непретенциозния Чугошвили, и то с 0:8 само за 2 минути. „Не мога да повярвам - призна старши треньорът Армен Назарян. - Този съперник Любо не го зачиташе досега, има две победи над него. На лагера в Армения правеше страхотни борби, сега все едно гледам друг човек. Някаква сянка. Жалко, адски съм разочарован!”
От 22 до 24 април в Улан Батор стартира световната квалификация за Рио. От 5 дни в Монголия са трима представители на класиците - №1 в света Иво Ангелов (59 кг), Николай Вичев (66 кг) и Милослав Методиев (130 кг). В свободния стил квоти ще атакуват Борислав Новачков (65 кг), отпаднал на 1/4-финал в Зринянин и Георги Иванов (74 кг), който пристига от САЩ, където живее. В Улан Батор ще се разиграват по 3 визи в категория, където нов шанс ще получи Любен Илиев. Последната пресявка е в Истанбул (6-8 май) - там битката ще е за последните 2 квоти в категория.

Трето злато
Мими Христова (58 кг) донесе трето злато за родната борба на олимпийската квалификация в Зринянин след Владимир Дубов (57 кг) и Елица Янкова (48 кг) в свободния стил. Българският тайфун мина през бившата №1 в света Оксана Херкел (Украйна) - 5:2. При класиците заработилият квота Николай Байряков (85 кг) падна на финала от славния руски ветеран Алексей Мишин с 1:3.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт