ВСС уволнил 9 лоши магистрати

5. Евелин Драганов от районния съд в Раднево е подсъдим за закана за убийство.

Върховният съд решава окончателно за Ситнилски и Ченалова

Съдия обещал вярност на ГЕРБ и Цветанов

Девет лоши магистрати е уволнил Висшият съдебен съвет (ВСС) за близо четири години, след като встъпи в длъжност през 2012 г. Равносметката е по повод разделението на кадровия орган на две колегии, при което общата дисциплинарна комисия се разпада.

Повечето от провинилите се злоупотребяват с правосъдието заради лични интереси или контакти с влиятелни хора от другите две власти, лъснали в скандални записи. Немалко от магистратите са се сбогували, поне засега, със съдебната система заради забавяне на дела.

За първи път в историята си ВСС уволни свой член - Камен Ситнилски, избран от прокурорската квота. Дисциплинарното дело срещу бившия зам. главен прокурор тръгна заради съмнения, че изборът му за член на ВСС е бил уговорен. След изтекли разговори в сайт съдебните кадровици установиха, че около Ситнилски имало група прокурорски шефове, които лобирали за неговото избиране за член на ВСС. По сагата „Ситнилски“ няма окончателен съдебен акт, тъй като уволнението му се решава от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но към момента процесът е спрян заради тълкувателно дело.

ВСС „опраска“ и друг знаков магистрат - съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС). Единодушно кадровиците наложиха „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на Ченалова за няколко нейни прегрешения. Първото е за случая „Белведере“, заради който Ченалова беше определена като „гнила ябълка“ от френския посланик Ксавие Кабан. Освен това съдийката не е спазила сроковете за произнасяне по около 50 дела. Уволнението на Ченалова, която повече от две години разглежда делото „Октопод“, е висящо пред ВАС.

Отстранен бе и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов през 2013 г. заради аферата „Банкя“. Дисциплинарното производство срещу него започна след скандалния запис на разговор в дома на премиера Бойко Борисов, който обсъжда с Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов висящи дела. ВСС прие, че обвинителят е ходатайствал пред Борисов, за да заеме по-висок пост в прокуратурата, изнесъл е данни от разследването срещу Найденов и е използвал груби и нецензурни думи за свои колеги и журналисти.

Съдия Мими Петрова, която се прочу с цветистите си коментари по делата, които разглежда, също беше изгонена от съдебната система, но за кратко. Тя стана рекордьор по забавени дела - 27. По-късно обаче ВАС върна съдийката на работа.
Заради мудност в работата по дела с поста си се сбогува и съдия Румен Петков от Монтана.

Публикация под заглавие „Съдия би всички рекорди с политически донос до Цветан Цветанов“ вкара в графата „уволнени“ съдия Евелин Драганов от районния съд в Раднево. Магистратът, който е подсъдим за закана за убийство, написал становище до бившия вътрешен министър Цветанов, в което невъздържано го хвали, задето уволнил полицейски шеф и обяснява: „От сърце и от душа съм верен фен на ГЕРБ.“

ВСС е преценил, че най-тежкото дисциплинарно наказание заслужава и съдия Мария Георгиева-Иванова - за нарушения по граждански дела и обезпечителни производства, но уволнението й е висящо пред ВАС.

Благоевградската окръжна съдийка Елка Ерменкова пък се разделила с магистратския пост, защото спряла да ходи на работа, търсейки си друго поприще. А следовател Илияна Трендафилова от Варна - задето одрала с нокти и извила пръстите на своя колежка. По-късно тя беше оправдана на първа инстанция.

Галя Георгиева, председател на дисциплинарната комисия:
Трудно е да наказваш колеги

„Най-трудното задължение е да наказваш колеги, защото така или иначе всички сме равни. Трябва да имаш сериозна мяра за това какви са фактите по делата и какво да е наказанието“, обяви пред „Труд“ шефката на дисциплинарната комисия на ВСС Галя Георгиева.

„От встъпването в длъжност през 2012 г. досега ВСС е образувал 134 дисциплинарни производства, което е белег за активна дейност на съвета. През 2015 г. делата са 55 и това се дължи на проверка в Софийския градски съд, която констатира множество нарушения“, каза Георгиева.

ВСС най-много е наказвал с „порицание“ (19 пъти), а 18 са били приключените дела, по които кадровиците не са наложили наказание.

От всички съдебни кадровици най-активен в предложенията (14) за дисциплинарки е представляващият Димитър Узунов, следва го Ясен Тодоров (13). Магдалена Лазарова и Румен Георгиев нито веднъж не са предлагали за наказание прегрешили магистрати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право