Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Путин печели изборите в Русия с близо 74%, показват екзитполовете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 март 2018

АСЕАН и австралийският премиер призоваха КНДР да прекрати ядрената си програма

Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

Повече конкуренция в обществените поръчки

Снимка: Архив

Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП), който вече е в сила, премахва редица от режимите, в които възложител би могъл да затегне така правилата, че в процедурата да участват по-малко фирми. Корупцията се лекува не толкова с административни мерки, колкото с по-силна конкуренция. Когато в една процедура имаме 20 кандидати, е много трудно да нагласиш така схемата, че да спечели само един. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред „Труд“ новия закон, който официално влезе в сила от 15 април 2016 г. С него в България трябва да настъпят сериозни промени в правилата за харчене на обществените пари и еврофондовете.

Припомняме, новият ЗОП бе приет от парламента в началото на февруари, а обнародван в „Държавен вестник“ на 16 февруари 2016 г. Той цели да приведе националното ни законодателство в съответствие с някои промени в европейските регламенти, а това бе условие за получаване от страната ни на безвъзмездната финансова помощ по сегашния програмен период.

Промените с новия закон са многобройни – от праговите стойности на поръчките, които определят избора за прилагане на една или друга процедура, до изискванията, които се поставят към кандидатите и участниците в процедурите.

Друга голяма промяна е свързана с пълното електронизиране на процедурите чрез въвеждане на единна национална електронна платформа, която възложителите да използват при възлагането на обществени поръчки и която да бъде администрирана от Агенцията по обществени поръчки. С тази стъпка се очаква пълна прозрачност на процесите по подаване на оферти, оценка, класиране, сключване на договор, фактуриране и разплащане.

Новият ЗОП определя съществени правомощия и отговорности и на кметове на общини в качеството им на публични възложители на обществени поръчки, както и нови отговорности на общинската администрация.

Агенцията за обществени поръчки вече е утвърдила и образци на всички документи за обществени поръчки, открити след 15.04.2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.