БГ туристи отказват почивки в Македония и Турция

Очаква се сериозен отлив на български туристи към Турция и Македония. Това заяви за „Труд“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„До момента около 30 на сто от българите са се отказали от пътувания към южната ни съседката,, като отливът може да стигне 50 на сто“, уточни той. По думите му намаление има и при желаещите да почиват в Македония заради скорошните събития в Скопие.

Гърция остава най-предпочитана за българите сред чуждите дестинации. Засилен интерес има към европейските страни, както и към Черна гора, Сърбия и Хърватия.

„Около 140 000 чужденци пък ще прекарат празниците в българските курорти. Това са основно гърци и румънци“, поясни Драганов.

Според данни на института 540 000 българи ще пътуват за предстоящите великденски празници. Много хора са слели почивните дни между 28 април и 7 май. Основна част от българите ще пътуват до свои близки и роднини в страната. Въпреки многото почивни дни най-търсени за празниците са 3-дневните пакети, които предлагат хотелите.

Близо 750 000 чужденци ще дойдат у нас през май заради късния Великден тази година и началото на сезона по морето. С 25 на сто повече са хотелите по морето, които ще отворят врати още през следващия месец в сравнение с миналата година.

„Тази година почивката за празниците ще ни излезе по-евтина. Причината е по-ниската цена на горивата, която се отразява на туристическите пакети“, каза Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари