БСП-Пловдив усилено се топи, вече е пета политическа сила

Проф. Красимир Мурджев и зам.-председателят на ГС на БСП Димитринка Вакрилова

50% от членовете на столетницата под тепетата са над 70 години

50% от членовете на БСП в Пловдив са над 70-годишна възраст, столетницата продължава да се топи, намалява и влиянието й в града под тепетата, където от втора политическа сила червената партия вече е пета според резултатите от последните местни избори. Това бяха част от тревожните констатации в отчетния доклад за периода 2012-2016 г. на Градския съвет на БСП-Пловдив, които не бяха спестени от нейния зам.-председател Димитринка Вакрилова.

Основните партийни организации (ОПО) под тепетата са намалели до 171, а новоприетите 478 членове не успяват да компенсират напусналите и отпадналите социалисти, чийто брой е 1199. От 2012 г. насам членската маса на БСП-Пловдив е намаляла от 4253 души на 3159, а 1/2 от тях - 1563-ма са над 70 г. 579 са социалистите на възраст от 60 до 70 г., 383 - между 50 и 60 г., 367 - от 35 до 50 г., и едва 267 са под 35 г. Регресивна е и тенденцията в представянето на левицата на парламентарните и местните избори.

Според ръководството на БСП-Пловдив основната вина за това отстъпление носи правителството на премиера Пламен Орешарски. В момента БСП изглежда разколебана и умаломощена от вътрешно-партийни противоречия, не вдъхновява младите хора, липсва енергия в политиките, няма ентусиазъм в говореното на лидерите, които са подозирани от избирателите в лични интереси, лицемерие и корпоративни зависимости, се чу още от отчетния доклад на ГС на БСП-Пловдив, преди да се пристъпи към избор на нов лидер след отвода на досегашния Георги Гергов. Той бе последван от още деветима номинирани и фаворитът проф. Красимир Мурджев остана без конкурент и бе избран с явен вот с 159 гласа "за" срещу 2 "въздържал се".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика