Иван Портних - Кметът на рестарта

След близо 15 години застой Варна ударно се ремонтира - денем, нощем, в празник и делник. За всяка разкопана улица противниците на промяната скачаха като ужилени, а тапата на Аспарухов мост в петък след първа копка за частичната му реконструкция на регионалния министър Лиляна Павлова и кмета Иван Портних съвсем ги изправи на нокти. Ремонтът и във всяка една къща е цяла драма, но стопаните й не се отказват наполовина.

“Варна наваксва петилетките на Бургас и Пловдив”, използва шеговито соцлексиката Иван Портних, който няма навършени 40 години. Решен твърдо да промени визията на Варна и да върне блясъка й на морска столица, той не подминава критиките за неспирните ремонти и винаги моли за извинение и още търпение за неудобството от своите съграждани. Когато го избраха кмет за първи път след частичните местни избори през 2013 г. след клетвата, която положи, каза: “Всеки варненец от днес е мой работодател.” Но сигурно още тогава си даде сметка, че доволен работодател никога няма и няма и да има.

Макар че не е минала и година от втория мандат на кмета, и най-черногледите не могат да си изкривят душата и да не признаят новия красив облик на Варна - на ларгото и Морската градина. Градът се отвори към морето и благодарение на усилията на общината и пристанището се оформи атрактивната зона за разходка на кея, за посрещане на круизните кораби, а вече за трети път и на парада на ветрилата от най-престижната регата “Тол Шипс”. Не само туристите, но и местните не спират да си правят селфи на всяка крачка в обновените и красиви места на Варна.

За две години управление бяха реализирани проекти за общо 300 млн. лв., като най-мащабните са за новата пешеходна зона, както и градския транспорт. За него се ремонтираха над 12 основни булеварда, бяха доставени нови автобуси и тролеи. Варна е с модерна пречиствателна станция, пусна се тръбата за дълбоководното заустване в Златни пясъци и за да е съвсем чисто морето в курорта, предстои вторият етап - за нова пречиствателна станция и там.

Зелената идея и възраждането на историческата памет са сред приоритетите, посочва Портних. Тоталната забрана за движението на коли в Морската градина му навлече гнева на собствениците на имоти в нея, вкара го и в дълги съдебни битки, но като типичен Скорпион е твърдо решен да не отстъпва. Общината се оказа първа в страната, която е с готови проекти за строителство на паркинги с нисколихвени заеми по програма “Джесика”, съобщи министър Лиляна Павлова, а потърпевшите в местността Салтанат се надяват решението на проблема им най-после да дойде и за тях с такъв проект. МО даде на Варна 40 дка военни имоти, с които ще се разшири Морската градина. Нейното историческо ядро грейна тази пролет не само с килимите от лалета, с нови цветни алеи, но и с нови пейки и лампи.

Предстоящата инвестиционна програма за Варна е за 126 млн. лева до момента и това значи, че още ще се копае. При управлението на Иван Портних и в сериозна конкуренция градът получи титлата Европейска младежка столица 2017 и очаква да посрещне догодина хиляди млади хора.

Кметът на Варна заложи на рестарта на града като добър мениджър, който знае, че само така може доведе повече туристи, да удължи сезона, да създаде повече работни места и да привлече младите хора да останат в него.

Професионалната му реализация започва като финансист, след това като успешен генерален мениджър на веригата “Гранд хотел Варна”, който печели приза “Най-добър спа курорт на България за 2010 г.”, а на следващата е отличен на 18-ото издание на Световните туристически награди в категориите “Най-добър курорт на България за 2011 г.”. Завършил е със златен медал Френската гимназия в София, “Международни икономически отношения” в УНСС, има магистърска степен от Франкофонския институт за администрация и управление и от университета в Нант, специализирал е хотелски мениджмънт в университета “Корнел”, САЩ. Владее френски, английски и руски. Семеен е, с две деца.

“Да живеем сериозно, без да се вземаме на сериозно”, обичаше да цитира Портних един от своите френски преподаватели в предизборните си интервюта.

Преди изборите се роди дъщеря му Карла

Две седмици преди местния вот изплака второто дете на кмета- дъщеря му Карла, която му донесе късмет. “Искам още две деца и половин милиард европари за варненци”,си пожела Портних, щом видя бебето. Голямата слабост си му остава и баткото Николай, когото обича да води на тренировки по футбол. Иначе е голям фен на националите по волейбол и не пропуска нито една тяхна среща във Варна, а с обновената спортна зала градът получи домакинство на част от европейското първенство.

ЗА НЕГО

Много добро взаимодействие

Специално в дейностите, в които работим във Варна, имам много добро взаимодействие с общината - това са социалните дейности, пазара на труда, включително връзката с бизнеса и туризма. Мисля, че кметът и общинската управа са изключително отворени за ползотворно сътрудничество.

Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър

Градът

се пробуди

След години летаргия Варна най-сетне се пробуди!

Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, който даде града като пример за ефективно управление на европейските средства

Успява да промени Варна

Млад и компетентен човек, целеустремен да промени Варна и поне към момента успява. Отзивчив е към проблемите на туризма, подхожда с разбиране към тях и прави всичко по силите си да ги решава. Варна успя бавно и полека да си връща предишната слава на морска столица.

Проф. Стоян Маринов,

декан в ИУ и член

на УС на Варненската туристическа камара

Чест му прави подходът към историческата памет

Кметът е добронамерен по отношение на паметниците на архитектурата и културата. Това се усеща, чест му прави, че така подхожда към историческата памет! Той например казва: “Аз не съм специалист в тази област, затова ви моля за вашата помощ, за да свършим работа!”

Християн Облаков,

най-младият краевед

и един от създателите на групата „Стара Варна”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи