Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Мъж заблудил трима, че ще им продаде коли и взел капаро

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Бизнесмен от Благоевград: За да придобиеш фирма на друг човек, не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло

Стефан Алексов, бизнесмен от Благоевград, една сутрин се събужда с лошата новина, че фирмата му вече има друг собственик, предаде БТВ. Измамата не била трудна – трябва само електронен подпис и елементарни познания за начина, по който се регистрира фирма в Агенцията по вписванията.

„Всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е около 50 лв., може да влезе в Агенцията (по вписванията) и да си подаде данните за промяна в собствеността на една с друга фирма и с цялата отговорност, което носи електронния подпис”, разказва Алексов. По думите му след това единственият ощетен е реалният собственик на фирмата, който я губи.

„Трябва да доказваме, че това не е редно, че така не може… За да придобиеш фирма на друг човек, не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло. Т.е., всичко става благодарение само на това, че моят подпис електронно е прекопиран, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи”, разказва пострадалият бизнесмен. Според него изискват само копие на документ на хартия, което също лесно може да се придобие.

Така става ясен и измамникът, който е отнел фирмата. Това е Милен Маринов от Видин. Камери от банката, в която е внесъл парите за увеличаване на капитала на дружеството, го уличават.

По думите на Маринов той е бил потърсен от собственик на фирма, който търсел начин да се отърве от нея. Срещу сумата от 300 лв. мъжът от Видин се съгласил. Твърди, че не познава представилия се за собственик на фирмата. Оказва се, че през последните години мъжът от Видин се е сдобил с фирми в цяла България, като дори не знае с какво се занимават някои от тях.

Всеки път получавал пари – от 30 до 50 лв., от хора по-високо в йерархията на имотните и ДДС измами.

„Ето, вие ако сте на мое място, не че искам да ви засегна, поставете се на мое място, ако нямате родители, да няма къде да живеете”, аргументира решенията си Милен Маринов.

За да върне фирмата на Стефан, Марин предлага сделка и търси 1000 лв.

„Няма да го излъжа – аз ви гарантирам, значи аз това не го правя за пръв път, значи и аз се пазя, поставете се на моето място”, коментира измамникът във Видин. Милен се сърди, че е наричан „измамник” от медиите. 

Междувременно в Благоевград Стефан Алексов чака момента, в който отново ще разполага с парите в сметките си, които в момента са блокирани. Не вярва да е скоро, защото в последните дни е разбрал за много подобни случаи, в които измамените с години чакат изход от съдебна битка.

Днес Маринов трябва да се яви на разпит в полицията в Благоевград. Твърди, че ще посочи кои са хората, оглавяващи икономическата мафия във Видин, ако стане защитен свидетел.

В същото време Нотариалната камара предлага законови промени, които вече са обсъдени от работна група към Министерството на правосъдието.

Камарата предлага прехвърлянето на фирми, на дружествени дялове и смяната на управител да се извършват, както и досега, пред нотариус, но тези промени да се вписват в информационна система на нотариусите.

Министерство на правосъдието пък обмисля предложение за квалифициран състав в НК – да се инкриминират вредните последици от подобни явления като опитите за “кражби на фирми”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.