Земетресение от 4,2 по Рихтер разлюля Нова Загора, няма данни за пострадали и щети

Земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер е регистрирано край Нова Загора, съобщи Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Епицентърът е южно от с. Полско пъдарево. Земетресението е регистрирано в 09.46 часа, и е с дълбочина е 3,7 км.

Няма данни за пострадали хора и разрушения на територията на община Сливен след земетресението тази сутрин, обяви инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен пред sliveninfo.com. "Има обаждания на хора, но паника няма", посочи инж. Кънева.

Всички ученици от Нова Загора са били изведени извън сградите на училищата. Задействан е планът за евакуация при земетресение, съобщи Ивайло Енев, заместник-кмет на община Нова Загора пред "Стандарт".

"Беше много кратко и много силно се усети. Сякаш някакъв взрив беше, така се почувствах - коментира и кметът на Нова Загора Николай Грозев - Чу се силен тътен и всичко пращеше и кънтеше в сградата и веднага евакуирахме всички служители на общинската администрация, както и хората от другите обществени сгради", каза градоначалникът.

"На този етап имаме информация само за два паднали комина", съобщи пред sliveninfo.com Севдалин Спасов, който отговаря за действията при кризи в общината. "Всички деца са върнати в детските градини и училищата. Предупредихме обаче директорите при нов трус да действат според плана за земетресение. В детските градини децата да останат будни следобяд и да бъдат занимавани с игри, защото при сън евакуацията ще е по-трудна", обясни Спасов. Той е провел разговор с кметовете на всички села в общината. "Нямаме данни за пострадали и щети", категоричен е общинарят.

Земетресението е усетено и в Шумен даже и по вторите етажи на масивни сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини