Мъж откри римска къща в двора си

Мъж попадна на древна римска постройка в задния двор на къщата си, пише Independent. Ненадейната находка е определена като едно от най-значимите открития от този вид за последното десетилетие.

Люк Ъруин, жител на малко село в графство Уилтшър, полагал електрически кабел, когато се натъкнал на мозайка под земята. Люк направил снимка и я изпратил на общинския съвет за повече информация. В рамките на 24 часа те пристигнали, придружени от група археолози, за да видят и оценят находката.

Правителствените експерти по история и археология, както и представители на музеи, внимателно започнали да изследват мозайката и осъзнали, че тя е само част от пода на импозантна римска постройка. Откритието е обявено за безпрецедентно през последните години.

След продължилите 8 дена разкопки, археолозите разкрили още от изключително запазената къща, считана за една от най-големите, откривани в цялото Великобританско кралство.

Датираща от периода между 175-220 г. сл. Хр., тази древноримска къща е била най-вероятно триетажна. В околностите са открити и множество черупки от стриди, брошки и монети, както и кости от диви животни.

Това се счита за доказателство, че домът е принадлежал на високопоставено и заможно семейство, вероятно дори на римски император, казва д-р Дейвид Робъртс, археолог от правителствената организация Historic England.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл