Меркел: Споразумението по Брекзит изисква още много разговори

Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за златния му медал от Гран при в Хага

Съдят дрогиран шофьор, ругал полицаи

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „ВНИМАНИЕ!“ 27 визуални артисти от региона показват свои творби

България още не е уведомена официално, че „Турски поток“ ще минава през нейна територия Зам.-енергийният министър Красимир Първанов: Очакваме в най-скоро време писмото от "Газпром"

Синът на Майкъл Джордан и българската му годеница си почиват на Бахамите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Осъдиха пътната агенция заради спукани гуми в дупка на булевард, част от републикански път

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Иззеха старинни монети, антични предмети и орнаменти от домовете на двама старозагорци

СГС пусна срещу подписка студента, който надраска Паметника на съветската армия

30 години затвор за Георги Генов, който уби съпругата си от ревност в Пещера

Министър-председателят Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на туристите в Пловдив през 2019 г.

Вдигнаха 27 „златни” сватби в Горна Оряховица „Младоженците” бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

Отмениха глоба от 2000 лв. за шеф на социалните в Търговище

Районният съд в Търговище отмени глоба от 2000 лв., наложена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на шефа на местната дирекция „Социално подпомагане” Светлана Добрева. Санкцията беше издадена през февруари тази година за нарушения на Закона за закрила на детето, заради установени при проверки от ДАЗД пропуски, нарушения и неизпълнение на задължително предписание за отстраняването им.

Проверките били извършени след множество сигнали от приемни и биологични родители срещу социални работници от отдел „Закрила на детето” в Търговище. Те се оплакали от дискриминация, заплахи, неспазване на срокове, действия на служители, които не били в интерес на децата и други.

От ДАЗД установили повтарящи се във времето пропуски в работата на социалните работници, формалност в действията им, неизпълнение на задължителни изисквания при случай на дете в риск, липса на ефективен контрол от страна на директора Добрева. Според наказателното постановление в периода май – септември 2015г., тя не е изпълнила задължително предписание, дадено от председателя на Агенцията. Част от него била реализирана, друга не. Последвало издаване на административното наказание, което Добрева обжалва. Съдът счита, че постановлението е неправилно и незаконосъобразно по различни направления и го отмени.

Наказаната директорка освен това е представила документи, че в периода, в който не била изпълнила предписанията, въобще не е била на работа. Това въобще не било взето предвид от наказващия орган, въпреки че Добрева не е имала обективна възможност да изпълни предписанията. „При издаване на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на наказаното лице”, гласи позицията на Районния съд. Решението му подлежи на обжалване пред Административния в Търговище.
Заради проблемите, от работа беше освободен началникът на Отдела за закрила на детето в Търговище и в момента върви конкурс за длъжността.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.