82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Отмениха глоба от 2000 лв. за шеф на социалните в Търговище

Районният съд в Търговище отмени глоба от 2000 лв., наложена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на шефа на местната дирекция „Социално подпомагане” Светлана Добрева. Санкцията беше издадена през февруари тази година за нарушения на Закона за закрила на детето, заради установени при проверки от ДАЗД пропуски, нарушения и неизпълнение на задължително предписание за отстраняването им.

Проверките били извършени след множество сигнали от приемни и биологични родители срещу социални работници от отдел „Закрила на детето” в Търговище. Те се оплакали от дискриминация, заплахи, неспазване на срокове, действия на служители, които не били в интерес на децата и други.

От ДАЗД установили повтарящи се във времето пропуски в работата на социалните работници, формалност в действията им, неизпълнение на задължителни изисквания при случай на дете в риск, липса на ефективен контрол от страна на директора Добрева. Според наказателното постановление в периода май – септември 2015г., тя не е изпълнила задължително предписание, дадено от председателя на Агенцията. Част от него била реализирана, друга не. Последвало издаване на административното наказание, което Добрева обжалва. Съдът счита, че постановлението е неправилно и незаконосъобразно по различни направления и го отмени.

Наказаната директорка освен това е представила документи, че в периода, в който не била изпълнила предписанията, въобще не е била на работа. Това въобще не било взето предвид от наказващия орган, въпреки че Добрева не е имала обективна възможност да изпълни предписанията. „При издаване на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на наказаното лице”, гласи позицията на Районния съд. Решението му подлежи на обжалване пред Административния в Търговище.
Заради проблемите, от работа беше освободен началникът на Отдела за закрила на детето в Търговище и в момента върви конкурс за длъжността.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.