Отмениха глоба от 2000 лв. за шеф на социалните в Търговище

Районният съд в Търговище отмени глоба от 2000 лв., наложена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на шефа на местната дирекция „Социално подпомагане” Светлана Добрева. Санкцията беше издадена през февруари тази година за нарушения на Закона за закрила на детето, заради установени при проверки от ДАЗД пропуски, нарушения и неизпълнение на задължително предписание за отстраняването им.

Проверките били извършени след множество сигнали от приемни и биологични родители срещу социални работници от отдел „Закрила на детето” в Търговище. Те се оплакали от дискриминация, заплахи, неспазване на срокове, действия на служители, които не били в интерес на децата и други.

От ДАЗД установили повтарящи се във времето пропуски в работата на социалните работници, формалност в действията им, неизпълнение на задължителни изисквания при случай на дете в риск, липса на ефективен контрол от страна на директора Добрева. Според наказателното постановление в периода май - септември 2015г., тя не е изпълнила задължително предписание, дадено от председателя на Агенцията. Част от него била реализирана, друга не. Последвало издаване на административното наказание, което Добрева обжалва. Съдът счита, че постановлението е неправилно и незаконосъобразно по различни направления и го отмени.

Наказаната директорка освен това е представила документи, че в периода, в който не била изпълнила предписанията, въобще не е била на работа. Това въобще не било взето предвид от наказващия орган, въпреки че Добрева не е имала обективна възможност да изпълни предписанията. „При издаване на наказателното постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на наказаното лице”, гласи позицията на Районния съд. Решението му подлежи на обжалване пред Административния в Търговище.
Заради проблемите, от работа беше освободен началникът на Отдела за закрила на детето в Търговище и в момента върви конкурс за длъжността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони