Плевнелиев: Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи

Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президента на Република Полша Анджей Дуда, цитиран от „Фокус“.

„Безкрайно много се гордеем и сме благодарни за дълбокото сътрудничество между двете държави в областта на отбраната и сигурността. Това, че видяхме удължаването на летателната годност на българските самолети МИГ-29 по един достоен начин с помощта на Полша да започне да се случва е само повод да благодарим и да се радваме, че отваряме още по-широки хоризонти за сътрудничество“, заяви Плевнелиев.

Той допълни, че на срещата между двамата държавни глави е била обсъдена и предстоящата Среща на върха на Алианса, която ще се проведе през юли във Варшава.

„Тя е от историческа важност за нас – държавите от източния фланга на НАТО.Убедeни сме, че Полша ще реализира една успешна и важна среща на върха и ще допринесе за задълбочаване на колективната сигурност още повече “, посочи българският президент.

Той изтъкна, че България е започнала да увеличава своя военен бюджет и ще отиде в Полша с добра новина. „Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Споделяме този приоритет и имаме не едно и две съвместни учения и тренировки в региона. Същевременно заедно открихме щабните елементи на НАТО, което ще помогнат нашите усилия и ще съдействат на този процес на засилване на колективната сигурност на Изток“, заяви още Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика