Заради тапата на Аспаруховия мост: Отклоняват трафика от Бургас през Ришкия проход

Колони от стотици чакащи коли в първия работен ден на седмицата на Аспаруховия мост предизвикаха истинска драма за хората. Голямото задръстване започна още от петък, когато беше даден старт на първия етап на мащабен ремонт на единственото съоръжение, което свързва центъра на Варна с южните квартали и е част от АМ "Черно море" и пътя между Бургас и морската столица.

"Чакането е убийствено", "Пъплим по 2 часа най-малко", гръмнаха вчера социалните мрежи. Хората се гневяха, че няма полицаи, които да регулират трафика, а и работниците вместо да ремонтират през почивните дни и нощем, правят това денем и дори в час пик.

Във фейсбук веднага се създаде група "Варна иска Аспарухов мост II".

Заради колоната от автомобили трудно може да се придвижи линейка или пожарна. "При задръстването наш реанимобил катастрофира в неделя, за по-малко от половин час е абсурд да стигнем на адрес в кв. "Аспарухово" или "Галата", оплака се д-р Мая Рашева, шеф на "Спешна помощ" във Варна.

При създалата се ситуация не помага и преминаването по обходния път през Белослав, защото колите трябва да се качат на ферибота между двата бряга и това отнема около 50 минути, за да се стигне до Варна.

В понеделник започна отклоняване на трафика на тежкотоварните автомобили от Бургас през Ришкия проход, каза областният управител на Варна Стоян Пасев, който спешно свика заседание за решаване на проблема. Според него по-късно през деня полиция е завардила подхода за Аспаруховия мост за Варна и се пускат с предимство живеещите от кварталите, увери той.

Със заповед на кмета на града трябва да се въведе режим за влизане на камионите с жито, които предстои да товарят 2 кораба на пристанището. Ако тези мерки не помогнат, ще се наложи използване на понтоните на военните или преместване на ж.п.гарата, за да се освободи трасето в района за камионите към порта.

Първият етап на ремонта на Аспаруховия мост трябва да приключи до края на май, обяви на 15 април регионалният министър Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони