НАП започва проверка за данък "Уикенд"

Инспектори на НАП започнаха проверки на фирми, собственици на 5500 лускозни автомобили, посочени от тях като служебни активи, които се използват само за служебни цели, предава БТВ.

Данните на приходната агенция сочат, че всички автомобили са скъпи и от престижни марки, но компаниите не са отчели никакво лично ползване на лимузините от началото на годината до момента. В хода на проверките ще се проследи какъв е пробегът на возилата и дали има надлежно счетоводно отчитане на движението на колите, допълват от НАП.

Ако не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи ползване единствено за служебни цели, на компаниите ще бъде начислен ДДС за личната употреба.

„Компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване, това е много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия. НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Почти винаги тази информация не съвпада със счетоводството на фирмата“ каза по повод на започващите проверки директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Васил Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес