23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Българска стопанска камара: 50% от законопроектите са брак

Над 50% от работата на парламента е без резултат – законите биват отхвърлени или изобщо не стигат до разглеждане. Това показва ниска ефективност на законодателния процес и голям обем „законодателен брак“, заяви Божидар Данев, почетен председател на Българска стопанска камара, който представи Анализ на законодателната дейност на Народното събрание в периода 2010-2015 г. По думите му публичните ресурси за издръжка на депутатите се ползват неефективно. Така се хаби обществена енергия за дискусия по проекти, предварително обречени да не бъдат приети от народните представители, поради тяхната конюнктурност, лобистка насоченост или опит за градене на личен имидж.

Данев подчерта, че това води до намаляване на инвестициите и конкурентоспособността, липса на добри работни места и следователно до ниски доходи и емиграция. Постоянната промяна на българската нормативна среда е пречка за развитието на бизнеса. Затова напоследък инвеститорите заобикалят България, коментира още председателят на камарата.

В периода 2010-2015 г. в Народното събрание са внесени 1628 законопроекта. За сравнение Естония годишно приема 60 закона, Великобритания – 31, а у нас – 132.

Най-често променяният нормативен акт през анализирания период е Законът за енергетика, за който са приети 12 закона за изменение и/или допълнение. 10 пъти е променян Кодексът на труда, а 9 пъти – Законът за обществените поръчки, отчете адвокат Петър Кьосев от Център за законодателни оценки и законодателни инициативи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.