София избра архитект от Плевен

Здравко Здравков поема поста на подалия оставка Петър Диков

Не очаквах да спечеля в тази сериозна конкуренция, каза пред „Труд“ експертът

Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Той е изкарал обща оценка от 52,83. Конкурентът му Влади Калинов остана на второ място с 52,59, научи „Труд“.

Комисията ще предложи кандидатурата на Здравков на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която до 14 дни трябва да издаде акт за назначаването му. Решението на журито може да се обжалва в 7-дневен срок, а ако кметът счете, че възраженията са основателни, тя може да прекрати конкурсната процедура и да насрочи нова.

„Честно казано, не очаквах да победя. Имах положителна нагласа, но конкуренцията беше сериозна - от администрацията, от преподаватели във УАСГ“, призна пред „Труд“ новият архитект на София , който тъкмо пристигаше на летището в Барселона.

Здравков е роден през 1972 г. в Плевен, но от 10 години живее в София. През 1997 г. завършва архитектура в УАСГ. Бил е шеф на отдел „Градоустройство“ в Плевен, а в продължение на 4 години и главен архитект на Червен бряг. От 2004 г. работи в частния сектор. В момента ръководи архитектурно бюро “Квадра-04”, което има офиси в Плевен и София.

Концепцията на Здравков за столицата включва развиване на различни видове градски транспорт. „Възнамерявам да направя София град на хората, а не на автомобилите“, каза той след финалното интервю с журито.

Здравков предлага да се създадат три нови отдела - „Анализ и развитие на транспорта“, „Жилищни територии“, „Недвижимо културно наследство“ в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ). Според него е нужен интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини