Акушерката, пребила бебе, отказа съкратен процес (обзор)

Емилия Ковачева има общо депресивно разстройство, но това не е същинско заболяване, което да й попречи да отговаря за деянията си. Това заключение на трима психиатри бе прието вчера от Софийския градски съд (СГС), който даде ход на делото срещу акушерката, обвинена за опит за убийство на новородено бебе в частната болница „Софиямед” точно преди година.

Магистратите отхвърлиха опитите адвокат Владислав Янев да отложи делото за трети път. Защитата поиска това заради отсъствието на болен съдебен заседател, но в залата имаше резервен. Не бе прието и искането на Янев за отвод на прокурора Николай Христов заради „повърхностно и тенденциозно разследване”. Според защитника не била изследвана версията, че пеленачето Никол не е пребито, а изпуснато на пода от служителите от следващата смяна.

Съдия Владимир Астарджиев на два пъти обясни подробно на акушерката, че има право да поиска съкратен процес, включително и като признае вината си, но тя отказа. Така делото започна с представянето на обвинителния акт. По време на изчитането майката на малката Никол на няколко пъти се разрида. Родителите на бебето са страна в процеса и е приет искът им от 400 000 лв.

Делото продължава с разпит на свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право