Позорната нормализация на расизма

Маскирани футболни хулигани от профилната снимка на Ангел Калеев.

Хора като Ангел Калеев наистина не са равни на останалите. Те са под тях

Печално известното вече видео, в което футболният хулиган и расист от пазарджишкото село Овчеполци Ангел Калеев пребива и унижава непълнолетния Митко Й., защото е от ромски произход, доведе до ареста на садистичния престъпник, но и открехна вратата към мрачното мазе на колективното мразене. Отвратителният клип не беше осъден еднозначно от трибуната на общественото мнение, както може би е очаквал някой хуманист оптимист.

Тревожно много хора използваха социалните мрежи и коментарните секции в медийните пространства, за да легитимират бруталното престъпление на страхливия насилник Ангел Калеев като нещо нормално и достойно за уважение. Вълната от одобрение идва в притеснителния контекст на едно социологическо проучване, което показа, че близо половината анкетирани българи подкрепят мутренските арести на мигранти от ордите на Динковци и Перовци.

Отблъскващият клип и човеконенавистната апология на стореното от футболния фанатик и татуиран агресор Калеев пристига при нас и на фона на ескалиращо улично насилие, мутренски побои над шофьори и усещане за ерозия на официалната власт, мотивирано и от процъфтяването на паралелни силови структури като въоръжените отряди за ловци на мигранти.

Има нещо наистина мрачно в позорния видеозапис и реакцията към него сред значителни сегменти от обществото. То е в нормализацията на расизма и наглото насилие. Медийни заглавия от рода „Мъж преби момче, защото казало, че българите и ромите са равни“ са подвеждащи. Извергът Калеев при всички положения е щял да пребие своя непълнолетен съселянин, който за разлика от него се оказа, че работи от малък. Нямаше никакво значение какво щеше да отвърне Митко на нечленоразделните врякания на полуграмотния Калеев, неговата съдба беше подпечатана от произхода му. Той бе ритан в лицето, събарян на земята и командван като куче само и единствено заради това, че е циганин.

Той бие момчето, уплашен от перспективата да е равен с него. Клипът е доказателство, че Калеев наистина не е равен със 17-годишния ром Митко. Той несъмнено е под него. Очевидно говори по-трудно от него български, има лимитиран речников запас, троши думите в устата си и ги изплюва осакатени и трудно разбираеми. Усмихнатият в началото на клипа младеж - преди да бъде проснат на паважа с юмруци - изглежда много, много по-интелигентен от своя насилник Калеев.

Извършителят на престъплението каза пред национална телевизия, че не изпитва вина. В неговия извратен модел на свят няма нищо нередно в това да пребиваш и унижаваш невинни хора, които освен всичко са и физически по-слаби от теб. Този извратен модел на свят, уви, се споделя от много наши съграждани. Ангел Калеев е завършен садист и социопат без угризения за извършеното насилие. В погледа му се чете диващина, зло, варварска ненавист към всичко човешко и цивилизовано. Този човек не е допринесъл с нищо към обществото, той е социален паразит, мразещ и биещ примитив. И проблемът не е в това - такива хора като него има във всички държави. Проблемът е, че той беше подкрепен от хиляди хора във виртуалното пространство.

И защо говорим само за интеграция на ромите, а не и за липсата на интеграция на дегенерати като Ангел Калеев. На дребни престъпници, футболни хулигани, квартални и селски побойници, неонацисти с татуировки на Хитлер, мутропатриоти с анцузи... Тези хора също не са интегрирани в обществото, те не приемат демократичните ценности, не искат да обитават плуралистична среда без насилие. Те копнеят за Германия през 30-те години, за масови погроми, мечтаят да смажат групите, които ги дразнят. Тези жалки и страхливи фашистчета също са сериозен проблем. Те са болест. Лечението трябваше да започне с универсалното осъждане на садистичния клип на изверга Ангел Калеев...

Политика на насилието

В новинарския поток, разбира се, намери място и алтернативна теория за генезиса на агресията. Типично по нашенски се заговори за политически мотивиран акт - Калеев бил част от обкръжението на сегашния кмет на селото, който имал зъб на ромите, защото не гласували за него и искал да ги сплаши. Според бившия кмет именно това е причината, а не етническа непоносимост.

Само един поглед върху гротескното видео обаче е достатъчен, за да се разбере, че мотивацията на трудно артикулиращия Калеев е расистка омраза. Всичко друго за него може да е само допълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари