Служители на Агенцията за борба с градушките в пловдивско обявиха гражданско неподчинение

Служители на Агенцията за борба с градушките от полигоните в пловдивските села Голям чардак и Поповица обявиха гражданско неподчинение в понеделник сутринта.

Над 60 души от двете площадки за изстрелване на противоградски ракети в Пловдивска област излязоха на протест и обявиха, че не са съгласни с условията на труд с предстоящите съкращения, съобщи синдикалният лидер на КНСБ Евгени Иванов.

Служителите от Агенцията за борба с градушките настояват за актуализация на възнагражденията си, които в момента се равняват на минималната работна заплата у нас.

Щатът е сведен под минимум, а проведените разговори с Министерството на земеделието и парламентарната комисия по земеделие в 43-ото Народно събрание не са дали никакъв резултат, обявиха синдикалисти.

В подкрепа на протеста на служителите от Агенцията за борба с градушките застана и депутатът от БСП Лява България от Пловдивска област Манол Генов.

Според него на хората в сектора наистина им е писнало и именно това ги е принудило да обявят гражданско неподчинение.

"Ниското заплащане е само една от причините хората да протестират и да не искат да ходят на работа. Те са принудени да работят по 36 часа последователно, а част от тях са назначени не като ракетострелци, а като пазачи.

Площадките са труднодостъпни, а ако на служителя му стане лошо или има произшествие на площадката, даже няма кой да алармира съответните служби за това. Според подписания колективен трудов договор (КТД) на ракетна площадка трябва да бъдат по трима души.

А как ще стане това, след като в момента се правят съкращения, които по размер имат характеристика на масови уволнения", коментира Манол Генов. Той припомни, че в отговор на негово питане в парламента земеделският министър Десислава Танева е обявила навръх 1 април, че се разработва концепция, която ще увеличи размера на защитените площи у нас.

В България в момента се защитават само 17 000 декара, а според различни директиви, ако такава Агенция съществува тя трябва да защитава около 70 % от обработваемите площи. В същото време само през февруари са съкратени над 80 от 750-те служители на Агенцията за борба с градушките, чийто активен сезон тепърва предстои.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони