Нов IT център отвори врати в Бургас

Център за информационни технологии към Лабораторията по математична химия на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе открит в Бургас. Лентата прерязаха вицепремиерът Меглена Кунева и кметът на Бургас Димитър Николов.

На събитието присъства областният управител Вълчо Чолаков, зам. кметът Лорис Мануелян и други официални лица.

"Искрено се надявам Вие да сте героят на нашето време. Във всеки случай Вие сте героят на това, което съвременна България може да направи." С тези думи вицепремиерът Меглена Кунева се обърна към професор Ованес Мекенян, който е ръководител на лабораторията и сред най- известните учени у нас.

"Това наистина е най- успешният проект на учен и то извън столицата. Това не е проблясък, а няколко години методично и устойчиво развитие на наука, която е конвертируема и се ползва от най- големите компании в света", каза кметът на Бургас Димитър Николов след прерязването на лентата.

Проф. Мекенян още в средата на 80-те години изобретява компютърен софтуер, който прогнозира вредните ефекти на химичните съединения – токсичност, канцерогенност и т.н.

Новият център предлага по добри условия за работа в лабораторията на учените, които продават своите софтуерни модели, а и ще обучават тук специалисти от чужбина.

Това тук показва какви са възможностите на професионалната наука, заяви вчера от своя страна след откриването на центъра професорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони