Българин сред наградените с "Пулицър"

Факсимиле: reuters.com

Българинът Стоян Ненов е сред наградените с американския приз "Пулицър".

Той е фотожурналист към агенция Ройтерс, която спечели награда по темата "снимки от горещи новини" за мигрантската криза в Европа. Галерията на "Ройтерс", спечелила "Пулицър", съдържа 17 снимки, една от които е тази на Ненов. Фотосът му е направен в македонския град Гевгелия на границата с Гърция на 15 август, съобщава агенцията.

 Церемонията по връчването на престижната награда се проведе във факултета по журналистика в Калифорнийския университет.

"Пулицър" е най-престижната американска награда за журналистика, с която се удостояват авторите на информационни материали, коментари, разследваща журналистика, но и поезия и драма.

За най-добра работа в областта на международната журналистика награда получи журналистката от "Ню Йорк Таймс" Алис Рубин за работата и по серия материали за жените в Афганистан.

Фотожурналистите Маурисио Лима, Тайлър Хикс и Даниел Етър, както и руснакът Сергей Понамарьов също бяха отличени за фотоматериали, отразяващи мигрантската криза.

Награда в категорията "служба на обществото" получи агенция "Асошиейтед прес" за материали за използването на робски труд в рибопреработвателната промишленост в Индонезия и Тайланд.

Награди в категорията "Оперативност при отразяване на събитията" грабнаха репортери от "Лос Анджелис Таймс", които отразиха атентата в Сан Бернардино, Калифорния, при който бяха убити 14 и ранени 21 души.

В категорията "Репортаж" бе наградена журналистката от "Нюйоркър" Картрин Шулц за материала си за сеизмичната обстановка в щата Калифорния.

За "Национална новина" награди получиха сътрудниците на "Вашингтон пост" за разследването на убийствата на 990 човека, извършени през 2015 г. от полицаи в САЩ.

Журналистът Джоби Уорик, който е носител на "Пулицър" през 1996 г., отново бе удостоен с наградата за книгата си "Черни знамена - зараждането на ИД". В нея се прави оценка на последствията от войната в Ирак и причините за възникването на терористичната организация.

Наградата "Пулицър" е учредена от основателя на Школата по журналистика в Колумбийския университет Джоузеф Пулицър (1847-1911). Тя се смята за най-престижната американска награда за журналистика. Връчва се за постижения в 21 категории.Първите лауреати на наградата са обявени на 4 юни 1917 г. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура