Ген. Кирчо Киров: Сред бежанците, които минават през България, "Ислямска държава" внедрява терористи

Според генерал Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, сред огромните потоци от бежанци, минаващи през страната, "Ислямска държава" внедрява терористи, предаде "Фокус".

Той твърди, че част от заловените на територията на България бежанци са свързани с терористична дейност. 

„Аз определено считам, че в бежанския поток, в масите бежанци, които преминаваха интензивно до този момент през т.нар. Балкански път и в групичките, които сега наблюдаваме, че се залавят на нашата територия и в района на границата, и във вътрешността на страната, има такива хора. Във всички случаи трябва да се отчита, че има лица, които са подготвени за терористична дейност“, каза още ген. Киров.

Според него до момента България не представлява интерес за терористите, но при определени стечения на събитията и при определена динамика в света и региона, страната ни ще се окаже в окото на бурята и ще се превърне в реална терористична цел.

Според него службите не трябва да спират да работят по предотвратяване на терористични заплахи. Турция е пряк обект на терористична дейност, поради силовата политика която води в Сирия, каза още генерал Кирчо Киров.

 Генерал Кирчо Киров смята, че затварянето на Балканския маршрут е правилно решение, което е намалило бежанския поток към района, той допълни, че споразумението между Анкара и ЕС решава на този етап въпроса за удържане на бежанските потоци, но Ердоган ще продължи да рекетира Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини