Даниел Вълчев: Антикорупционният закон не е лош, но няма да да реши всички проблеми с корупцията

Според професор Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" антикорупционният закон не е лош, но няма да реши всички проблеми с корупцията,  заяви той пред БТВ.

"Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас". каза проф. Вълчев.

Той заяви, че очаква промени в текста на закона, както и че намира за нормално "в едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза".

Според него антикорупционният закон може да бъде изкривен, за да преследва конкретни хора. 

Проф. Вълчев смята, че не е важно подписан ли е един сигнал или не, а да стане ясно дали ще се гледат всички подадени сигнали или само тези, при които са представени конкретни данни, които могат да се проверят в рамките на месец.

Той уточни, че в малките населени места, където хората се познават добре, е естествено да се страхуват да подадат сигнал срещу кмета. 

Очакваме електронното правосъдие да пристигне и у нас, изтъкна проф. Вълчев. "Става въпрос не за заместване на човешката дейност със софтуер, а просто някои специфични дейности да могат да се извършват по електронен път и в електронна форма”, поясни той.

Юристът изтъкна предимствата на електронното правосъдие, като го посочи за полезно при справяне с проблеми като бавността, комуникацията, свръхнатовареността на някои съдилища, както и опасността от загубване на документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика